Sluwe coronababbeltruc: dieven bieden ‘boodschappenhulp’ aan en stelen pinpas

coronababbeltruc

Sociale werkers waarschuwen ouderen voor de listige truc

Ten tijde van de coronacrisis zijn veel ouderen afhankelijk van de hulp en goedheid van anderen. Dieven maken daar momenteel schaamteloos gebruik van. Oplichters doen zich voor als boodschappenhulp en nemen op goed vertrouwen van ouderen hun pinpas mee, die ze vervolgens helemaal leegtrekken.

Nieuwe babbeltruc

Er zijn altijd mensen die misbruik maken van het goede vertrouwen van anderen. De coronacrisis is daar geen uitzondering op. Dieven maken gebruik van een nieuwe babbeltruc en in Tilburg zijn daar al ouderen slachtoffer van geworden, zo bevestigen sociaal werkers aan RTL Nieuws.

Pinpas leegtrekken

De sociale werkers vrezen dat ook in andere delen van het land ouderen op deze manier worden opgelicht. Hoe de coronababbeltruc precies werkt? Dieven bellen bij ouderen aan en stellen voor om de boodschappen voor hen te doen. Daarvoor hebben ze alleen wel de pinpas van de oudere én de bijbehorende code nodig, aldus de dieven. Vervolgens nemen ze de pinpas mee en halen ze al het geld van de rekening. 

Schaamte

Volgens Tilburger Ralf Embrechts, die veel werkt in achterstandwijken, zijn er al meerdere mensen het slachtoffer geworden van deze dieven. Hoeveel het er precies zijn weet hij echter niet. “Veel mensen schamen zich ervoor en durven het daarom niet te melden.”

Veilig boodschappen laten doen

Veel ouderen zijn momenteel afhankelijk van de goedheid van anderen, omdat ze zelf niet naar de supermarkt durven of kunnen. Aan hen geeft Embrechts de volgende tip: “Geef geen pinpas mee, vraag legitimatie en betaal pas bij aflevering.” Wel wil de Tilburger benadrukken dat er ook veel goede dingen gebeuren. “Er is een grote bereidheid om elkaar te helpen. Er is meer hulpaanbod dan dat er hulpvragen zijn. De meeste mensen deugen.”

Lees ook: Alain Clark schrijft speciaal lied voor mensen in de zorg

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash