Last van coronaklachten? Dit is wat je moet weten over de coronatest

Bij een coronatest komt meer kijken dan alleen een wattenstaafje in je neus en keel

De kans is groot dat je al eens op tv hebt gezien hoe een coronatest in zijn werk gaat. Een lang wattenstaafje in je neus en in je keel, het ziet er niet heel prettig uit. Maar als je klachten hebt, zul je je toch moeten wagen aan zo’n coronatest. Maar wat komt er nog meer kijken bij zo’n test? 

1. Wanneer kun je getest worden op corona?

Iedereen die gezondheidsklachten heeft die passen bij het coronavirus, kan zich sinds 1 juni 2020 laten testen. Dit kan in een van de ruim tachtig teststraten in Nederland. Klachten die passen bij corona zijn verkoudheid, hoesten, keelpijn, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk. Alleen wanneer je zulke klachten hebt, kun je getest worden. Wil je getest worden? Dan moet je telefonisch een afspraak maken via het nummer 0800-1202.

2. Maakt het uit wanneer je je laat testen op corona?

Dit maakt zeker uit. Als je je te vroeg laat testen, bestaat er een kans dat je uitslag onterecht negatief is. Je denkt dan dus dat je geen corona hebt, terwijl je het wel hebt. Daarom wordt het aangeraden om je na een paar dagen later, in overleg met je arts of de GGD, nog eens te laten testen als er een sterke verdenking is op corona. Over het algemeen geldt dat je je het beste kunt laten testen op de derde dag dat je de symptomen hebt. Vanaf de vierde dag dat je klachten hebt, wordt de test wat minder betrouwbaar. Dit komt doordat je lichaam dan vaak effectief het virus aan het afbreken is.

3. Wat wordt er getest?

De GGD gebruikt een PCR-test, ofwel een moleculaire test. Bij deze test wordt er met een wattenstaafje neus- en keelslijm afgenomen. Dit slijm gaat vervolgens naar een laboratorium, waar gekeken wordt of het coronavirus aanwezig is in het slijm. Als dit het geval is, ben je besmet met corona. Belangrijk om te weten is dat de test alleen kan laten zien of je corona hebt op het moment dat je wordt getest. De PCR-test kan niet aantonen of je eerder corona hebt gehad.

4. Hoe lang moet je wachten op de uitslag?

Na de coronatest word je zo snel mogelijk gebeld door de GGD met de uitslag. Vaak duurt dit niet langer dan 48 uur. Binnenkort komt er een website waar mensen zich online kunnen melden bij een GGD in hun buurt om zich te laten testen op corona. De uitslag van deze test wordt dan ook online beschikbaar.

5. Hoe werkt bron- en contactonderzoek?

Als je positief wordt getest op corona, voert de GGD binnen 24 uur een bron-en contactonderzoek uit. Hierbij wordt onderzocht hoe je het coronavirus hebt opgelopen en of anderen mogelijk op dezelfde manier besmet kunnen zijn geraakt. Het contactonderzoek brengt in kaart met wie de besmette personen contact heeft gehad. Deze contacten worden verdeeld in drie categorieën: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Huisgenoten moeten, net als de besmette persoon, twee weken in quarantaine. Nauwe contacten wordt dat ook aangeraden. Ook de overige contacten worden ingelicht en worden aangeraden om hun gezondheid in de gaten te houden en thuis te blijven bij klachten.

Op de volgende pagina lees je nog meer informatie over de coronatest.

Pagina 1/2