Coronareispas vervalt na negen maanden zonder boosterprik

coronareispas

Twee vaccinaties is niet langer genoeg

Heb je binnenkort een reis op de planning staan en ben je negen maanden geleden of langer gevaccineerd tegen het coronavirus? Dan moet je goed opletten. Je coronareispas is vanaf vandaag dan niet meer geldig.

Geldigheid

Vanaf vandaag gelden er namelijk nieuwe regels voor de Europese coronareispas. Je QR-c0de verloopt nu zonder boosterprik na negen maanden. Wie vóór 1 mei zijn laatste prik heeft gehad, van Janssen of twee prikken van een ander vaccin, heeft een boosterprik nodig om vrij te kunnen reizen in Europa. De boosterprik is vooralsnog onbeperkt geldig.

Andere regels

In Nederland gaat de regel op 4 februari in. Dit omdat er nog over gediscussieerd moest worden in de Tweede Kamer. Naast de regels voor vaccinaties, verandert er ook iets in de geldigheidsduur van een herstelbewijs. Wie corona heeft gehad kon normaal gesproken een herstelbewijs van een jaar krijgen, maar de geldigheid van dit herstelbewijs gaat nu naar zes maanden. Daarna heb je ook een boosterprik nodig.

Boosterprik

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) hoopt dat meer mensen hierdoor alsnog de boosterprik zullen nemen. Op Twitter kondigt hij een nieuwe reclame aan. “Vanaf vandaag is deze tv-spot te zien. Artsen en experts leggen uit hoe belangrijk de booster is om je bescherming tegen het virus op te krikken. Ik ben blij dat zij vanuit hun kennis en bevlogenheid willen meewerken om deze boodschap over te dragen”, aldus de minister.

Lees ook: Belangrijk: hoelang beschermt de boosterprik tegen het coronavirus?

Bron: Metronieuws | Beeld: Twitter, Brunopress