Dit is waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Het heeft te maken met het immuunsysteem

Nu het coronavirus ook in Italië, Zwitserland en Frankrijk is geconstateerd, wordt de angst voor het virus steeds groter. Helemaal nu wereldwijd steeds meer sterfgevallen worden gemeld. Toch overlijden, net als bij andere virale ziekten, vooral ouderen en zieken vaker aan de gevolgen. Wat ook opvalt, is dat mannen veel vaker overlijden aan het coronavirus dan vrouwen. Hoe kan het dat het virus onder vrouwen een stuk minder dodelijke slachtoffers eist? Dit is de verklaring.

Meer mannelijke slachtoffers

Hoewel er ongeveer evenveel mannen als vrouwen besmet worden met het virus, lijken meer mannen te overlijden. Van de geïnfecteerde vrouwen in China sterft ongeveer 1,7 procent, terwijl 2,8 procent van de mannen het niet overleeft. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Center for Disease Control and Prevention. Volgens de New York Times was tijdens andere pandemieën ook duidelijk te zien dat de ziekte bij mannen vaker een dodelijke uitkomst heeft.

Immuunsysteem

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat vrouwen minder snel overlijden door besmetting met het coronavirus. Zo hebben vrouwen een actiever immuunsysteem, waardoor ze infecties beter kunnen afweren. Dat geldt niet alleen voor dit virus, maar ook voor andere virussen, zoals de griep. Waarom vrouwen precies een beter werkend immuunsysteem hebben, weten onderzoekers nog niet precies. Een actief immuunsysteem hebben klinkt natuurlijk heel fijn, maar het heeft ook een keerzijde. Vrouwen hebben hierdoor namelijk veel vaker last van een auto-immuunziekte. Bijna 80 procent van alle patiënten is vrouw.

Verschil in levensstijl

Naast het afweersysteem hebben ook de verschillen in levensstijl een grote invloed op het verloop van het coronavirus bij mannen en vrouwen. Het virus ontwikkelt zich bijvoorbeeld makkelijker als de longen en luchtwegen niet in goede conditie zijn, bijvoorbeeld door roken. In China rookt slechts twee procent van de vrouwen, terwijl meer dan de helft van alle mannen rookt. Dat kan ervoor zorgen dat mannen eerder een ernstige vorm van het coronavirus krijgen, waardoor ze eerder overlijden. Ook hebben veel meer mannen in China last van diabetes type 2 en een hogere bloeddruk dan vrouwen.

Medische hulp

Als laatste blijkt dat vrouwen gemiddeld eerder medische hulp zoeken dan mannen. Mannen wachten vaak totdat ze echt doodziek zijn. Bij besmetting met het coronavirus geldt: hoe later de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans dat het virus fataal kan worden.

Lees ook: Stem kwijt? Met deze tips heb je hem zo weer terug

Bron: NPO Radio 1 | Beeld: Unsplash