Coronavirus of ‘gewoon’ een verkoudheid: kun je het verschil herkennen?

Houd deze symptomen en richtlijnen in de gaten

De herfst is begonnen en daarmee ook het seizoen waarin we allemaal weer te maken krijgen met verkoudheid. Dit jaar ligt dat wat ingewikkelder dan normaal, want hoe weet je of je een ‘gewone’ verkoudheid te pakken hebt, of dat het om het coronavirus gaat? Testen biedt natuurlijk het verlossende antwoord, maar deze tips en richtlijnen kunnen je alvast verder helpen.

Infectie in de luchtwegen

Het is niet vreemd om je af te vragen of je een verkoudheid of toch het coronavirus hebt. Beide ziekten veroorzaken immers klachten in de luchtwegen én zijn veelvoorkomend. Daarnaast pakken zowel verkoudheden als Covid-19 bij iedereen anders uit. Zonder test zal het dus altijd lastig te bepalen zijn of je wel of geen corona hebt. Wel is er een aantal zaken waar je op kunt letten.

Koorts en hoesten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn (hoge) koorts en hoesten de meest voorkomende symptomen van het coronavirus. Daarnaast wordt het virus gekenmerkt door kortademigheid, vermoeidheid en slijm ophoesten. Hoewel meerdere van deze symptomen ook typisch zijn voor een verkoudheid, heb je bij een ‘gewone’ verkoudheid niet snel last van koorts en kortademigheid. Voel je je dus benauwd en/of geeft de thermometer aan dat je een verhoogde lichaamstemperatuur hebt? Neem dan het zekere voor het onzekere: blijf thuis en vraag een test aan.

Vaste volgorde

Een ander punt waarop Covid-19 zich onderscheid van verkoudheid, is de volgorde van de symptomen. Patiënten zouden namelijk eerst koorts krijgen vóórdat het hoesten begint. Hier geldt echter ook dat de klachten per persoon sterk kunnen verschillen. Als je symptomen in een andere volgorde krijgt, is dat geen garantie dat je het coronavirus niet hebt.

Coronavirus en griep

Nog zo’n virus dat veel opduikt als de ‘r’ in de maand zit: de griep. Het kan nog lastiger zijn om deze ziekte te onderscheiden van een coronabesmetting. Onderstaande tabel van zorgwijzer vat samen welke symptomen kenmerkend zijn voor Covid-19, griep en hooikoorts. Daarin is te zien dat er veel overlap is tussen de drie, maar dat er ook kleine verschillen zijn.

Hygiëne, afstand en thuisblijven

Niet alleen het coronavirus, ook verkoudheid en griep kan voorkomen worden door goede hygiëne en voldoende afstand houden. Het zijn immers allemaal virussen die van mens op mens over worden gedragen. Bel je huisarts of de GGD als je klachten hebt en je afvraagt of het om corona gaat en blijf in ieder geval thuis als je je ziek voelt.

Lees ook: Geen baan door de coronacrisis? In deze sectoren heb je veel kans

Bron: AD | Beeld: Pexels