Daar zit een luchtje aan… Deze lichaamsgeurtjes moet je nóóit negeren!

 

Deze lichaamsgeurtjes kunnen wijzen op een groter probleem

Het is doodgewoon maar wel een taboe om over te spreken: lichaamsgeurtjes. Als je flink hebt gesport dan ruik je naar zweet en als je knoflook hebt gegeten dan stink je uit je mond. Vieze luchtjes horen nu eenmaal bij je lichaam en bij het leven, maar er zijn een aantal afwijkende lichaamsgeurtjes die je nooit moet negeren. Deze luchtjes kunnen een indicatie zijn dat er een groter, onderliggend probleem aan ten grondslag ligt. 

  1. Een fruit-achtige adem: Wordt je er wel eens op gewezen dat je adem een beetje ‘fruitig’ ruikt? Laat je dan eens testen op diabetes. Als je lichaam weinig insuline aanmaakt en je bloedsuikerspiegel stijgt, krijg je last van diabetische ketodacidosis. Mensen met type 1 hebben hier overigens minder last van dan mensen met diabetes type 2. Het wordt veroorzaakt doordat je lichaam niet de benodigde energie kan creëren die het nodig heeft om te functioneren, waardoor er chemicaliën in je bloed ontstaan. Deze ketonen bevatten acetone en dit zorgt voor een fruitachtige adem. Heb je ook last van vermoeidheid, vaag zicht en val je onverklaarbaar veel af? Ga dan direct naar de huisarts!
  2. Erg stinkende voeten: Toegegeven, niemands voeten ruiken naar bloemetjes aan het einde van de dag. Maar komt er wel héél afstotelijke geur af als jij je schoenen uittrekt? Dit kan de schuld van een voetschimmelinfectie zijn. Als je droge huid en velletjes rond je tenen hebt en rode plekken op je voeten tegenkomt, is het handig om even naar de huisarts te gaan. Die kan dan een anti-schimmelzalfje voorschrijven. Pas overigens op met voetschimmel; wanneer je eraan gaat krabbelen en vervolgens je huid op een ander deel van je lichaam aanraakt, kun je de schimmel verspreiden. En dan ben je nog verder van huis!
  3. Stinkende ontlasting: Poep stinkt toch altijd? Ja oké, maar je hebt gradaties van stank. Als er écht een bizarre geur aan je ontlasting zit, kan er meer aan de hand zijn. Het kan namelijk een teken zijn van lactose-intolerantie. Als je hier last van hebt, produceer je niet genoeg lactase, een enzym dat lactose kan afbreken. Hierdoor komt het in je maagdarmstelsel terecht (in plaats van in je bloed) en hierdoor fermenteren je darmbacteriën de lactose. Dit kan resulteren in zachte, stinkende poep en veel stinkende winden. Let eens op, gaat jouw ontlasting erger stinken na het nuttigen van bijvoorbeeld een glas melk? Laat je dan eens testen bij de huisarts.
  4. Sterk ruikende urine: Ruikt je urine heel sterk en bijna chemisch? Dan kan het zijn dat je een urineweginfectie hebt. Vrouwen hebben meer last van urineweginfecties dan mannen omdat hun urinebuisjes korter zijn dan die van mannen. Als je urine dus wat vreemd ruikt, kun je het beste een bezoekje brengen aan de huisarts om het te laten testen.
  5. Een stinkende adem: Heb jij altijd een adem alsof je net uit bed komt, ook als je je tanden hebt gepoetst? Dan kan het zijn dat je slaapapneu hebt. Dit is een afwijking waardoor je soms stopt met ademen in je slaap. Hier ga je van snurken en door je mond ademen, wat resulteert in een droge mond en een slechte adem. Als je je slechte adem niet aan iets anders kunt wijten en je last hebt van slaperigheid overdag en snurken, kun je het beste je huisarts zo snel mogelijk raadplegen. Slaapapneu komt namelijk vooral voor in combinatie met diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten.

Bron: Womens Health | Beeld: Unsplash