Darmkanker voorkomen: zo herken je poliepen in de darmen

darmkanker

Maar liefst één op de twintig mensen krijgt hier mee te maken

Wereldwijd is darmkanker een veel voorkomende ziekte. Ongeveer één op de twintig mensen wordt in hun leven geconfronteerd met colorectale kanker, wat de medische term is voor tumoren in de dikke darm en de endeldarm. Daarom zetten wij de belangrijkste informatie op een rijtje.

Poliep

Darmkanker begint in de meeste gevallen als een kleine, goedaardige poliep die uiteindelijk kan uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel. Dit is een traag proces en duurt gemiddeld acht tot tien jaar. Poliepen zijn goed te herkennen waardoor ze ook makkelijk verwijderd kunnen worden. Het is dus waardevol als je weet dat er poliepen zijn, want dan kan darmkanker in veel gevallen voorkomen worden. Bij een vroegtijdige ontdekking heb je maar liefst 95 procent kans om te genezen. Wauw!

Aboe

De poliepen geven als het ware een ‘waarschuwing’ voordat de ziekte een groter probleem wordt. Toch heerst er nog steeds een taboe op darmkanker en laten te weinig mensen zich (gratis) testen. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn er jaarlijks bijna twee miljoen nieuwe gevallen bij darmkanker. Opvallend hiervan is dat zo’n 85 procent van de patiënten met darmkanker ouder is dan vijftig jaar. Er zijn ook gevallen van patiënten die jonger zijn dan vijftig jaar. Deze groep neemt helaas ook toe.

Symptomen

Op tijd in actie komen is dus erg belangrijk bij darmkanker. De symptomen komen alleen pas boven water als de kanker zich al verder ontwikkeld heeft. Ook zijn er geen typische klachten die eventueel duiden op darmkanker. Dit hangt namelijk af van de grootte van de poliep en het stadium waarin de kanker zich bevindt. Wel zijn er dingen waar je op kunt letten. We zetten ze voor je op een rijtje.

Beginstadia

In het begin is een poliep of gezwel 1,5 tot 2 centimeter groot. Je zult hier daarom weinig tot geen klachten van hebben. Je voelt je misschien goed, de vertering en stoelgang verlopen goed en je hebt een gezonde eetlust. Het is wel mogelijk dat er bloed in je stoelgang zitten dat nog niet met het blote oog zichtbaar is. In dat geval is testen heel waardevol.

Later stadia

Zodra de poliep of gezwel groter wordt, kunnen er klachten ontstaan. Zo is het mogelijk dat ontlasting moeilijk gaat of je stoelgang er anders uitziet. De klachten kunnen erg overeenkomen met de klachten van andere darmziekten. Zo kan er duidelijk bloed in de stoelgang zitten, heb je aanhoudende buikpijn, een opgeblazen gevoel, onverklaarbare en aanhoudende verandering in de stoelgang (zoals constipatie en diarree), gewichtsverlies, bloedarmoede of een valse nood om naar het toilet te gaan. Wanneer je deze klachten ervaart, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Testen op darmkanker

Met een eenvoudige iFob-test is het mogelijk om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Deze test krijgen mensen tussen de 50 en 74 jaar via het bevolkingsonderzoek gratis thuis gestuurd. Door de test is het mogelijk om bloed in de stoelgang te vinden die misschien nog niet te zien is het met het blote oog. Bij afwijkende resultaten moet je een darmonderzoek (coloscopie) ondergaan.

Lees ook:  Van deze dagelijkse gewoontes word je moe

Bron: Margriet, Tips en Weetjes Archief | Beeld: Pexels