De 5 meestvoorkomende relatieproblemen én hoe je ze op kunt lossen

Deze problemen hoeven absoluut niet het einde van je relatie te betekenen

Elke relatie kent zo zijn ups en downs. Het ene moment zijn jullie stapelgek op elkaar en hangt er geen vuiltje aan de lucht, en het andere moment kunnen jullie elkaar wel achter het behang plakken. Herkenbaar? Wij delen de vijf meestvoorkomende relatieproblemen en natuurlijk hoe je ze op kunt lossen. Werk aan de winkel!

Relatieproblemen

Je hoeft geen psycholoog te zijn om aan te voelen dat het even niet zo lekker loopt in je relatie. Jullie sturen overdag niet meer dan twee berichtjes naar elkaar, van intimiteit is nauwelijks sprake en jullie hebben om de haverklap knallende ruzie. Gelukkig hoeft dit absoluut niet het einde van je relatie te betekenen, maar het is wel tijd om deze problemen aan te pakken. Hieronder delen wij de relatieproblemen die het vaakst voorkomen én wat je kunt doen om ze op te lossen.

1. De relatie is voor jullie geen prioriteit

Hoe langer je samen met je partner samen bent, hoe groter de kans wordt dat je hem of haar als vanzelfsprekend gaat beschouwen. Je doet niet meer zoveel moeite voor je partner en de relatie heeft voor jou geen prioriteit meer. Hoewel het belangrijk is om ieder je eigen hobby’s en sociale contacten te hebben, is het ook belangrijk om samen genoeg tijd door te brengen. Wanneer jullie beiden een druk leven hebben, kan dit nogal een uitdaging zijn. Maar het vinden van tijd voor één avondje per week kan een enorm verschil maken voor jullie relatie. Spreek bijvoorbeeld af om eens in de week samen een film te kijken of één keer in de maand uit eten te gaan. Of kies een andere activiteit die jullie graag samen doen, zoals tennissen of fietsen.

2. Slechte communicatie

Wanneer we het over relatieproblemen hebben, is slechte communicatie hier misschien wel de grootste oorzaak van. Communicatie is immers heel belangrijk voor een goede relatie. Wanneer dit ontbreekt, kan dit je relatie doen wankelen. Geef je bijvoorbeeld niet tijdig aan dat je het gedrag van je partner niet prettig vindt? Dan zal de frustratie alleen maar opbouwen totdat je hem of haar uiteindelijk een stevig verwijt maakt. Het resultaat? Een knallende ruzie, die je waarschijnlijk had kunnen voorkomen door betere communicatie.

Nu is natuurlijk de vraag: hoe zorg je voor betere communicatie? Ten eerste is het belangrijk dat je je best doet om je emoties en gedachten naar je partner toe te uiten. Hierin mag je uiteraard van je partner hetzelfde vragen en verwachten. Hierbij is het belangrijk om het gesprek face-to-face aan te gaan, en niet via de telefoon. Hoewel dit misschien wat veiliger voelt, liggen miscommunicatie en misverstanden hierbij al snel op de loer. Daarnaast is het goed om het bij jezelf te houden als je je gevoelens uit. Leg uit wat jij niet prettig vindt en waarom, zonder verwijten te maken. Zo raakt je partner niet gekwetst en zal hij/zij eerder begrijpen wat je precies bedoelt. Het helpt ook om regelmatig een goed gesprek te voeren, als een soort ‘check-in’ voor jullie relatie. Zo voorkomen jullie toekomstige problemen en wordt jullie relatie alleen maar sterker.

3. Ruzies over hetzelfde onderwerp

Af en toe een kleine woordenwisseling met je partner? Dat is hartstikke gezond! Conflicten kunnen jou en je partner helpen om te gaan met meningsverschillen en kunnen bepaalde dingen aan het licht brengen die in de toekomst voor problemen zouden kunnen zorgen. Dit wil echter niet zeggen dat alle ruzies even gezond zijn. Hebben jullie telkens ruzie over hetzelfde onderwerp? Dan kan dit wel eens een dealbreaker zijn voor jullie relatie, tenzij je partner en jij hieraan gaan werken.

Hoe moeilijk het misschien ook is, het is belangrijk dat jullie hierin een compromis vinden. Het vinden van een manier om een ruzie bij te leggen, is een essentieel onderdeel van elke relatie. Zijn jullie beiden te koppig om toe te geven of aanpassingen te doen? Dan zullen jullie ruzie blijven maken over dezelfde dingen. Het is daarom nodig om een compromis te sluiten of je gedrag of houding te veranderen. Het is hierbij goed om in je achterhoofd te houden dat jij niet tegenover je partner staat, maar dat jullie samen tegenover een probleem staan. Het is dan ook goed om samen een oplossing voor dit probleem te vinden, zodat jullie hier niet keer op keer tegenaan blijven lopen.

4. Financiële problemen

Het leven wordt steeds duurder, maar ons loonstrookje gaat er nauwelijks op vooruit. Dit kan voor veel stress zorgen, óók binnen je relatie. Wie gaat de boodschappen betalen? Wie betaalt er voor de hobby’s van de kinderen? Hebben we genoeg geld om op vakantie te gaan? En ga zo maar even door. Hoewel geld nog vaak een taboe-onderwerp is, is het heel belangrijk om hier open en eerlijk over te zijn naar je partner toe (zie punt 2!). Vertel hem of haar wanneer je stress ervaart en kijk samen naar jullie inkomsten en uitgaven. Dit kun je doen in een app zoals Grip of gewoon ouderwets in een huishoudboekje. Waar zouden jullie op kunnen besparen?

Door dit samen met je partner te bespreken, neem je niet alleen je spanning en stress weg door jullie financiën beter aan te pakken. Ook krijg je zo meer het gevoel dat je er niet in je eentje voor staat, maar dat jullie dit probleem samen tackelen. En dat is weer heel belangrijk voor je relatie.

5. Weinig intimiteit

Wanneer jij en je partner al een tijdlang samen zijn, kan het zijn dat de seks eentonig of zelfs saai wordt. Dit kan ertoe leiden dat jullie minder vaak intiem zijn en dat jullie je fysiek minder tot elkaar aangetrokken voelen. Om dit probleem op te lossen, is het belangrijk om op en eerlijk te communiceren over jullie seksleven. Waar heb je behoefte aan tussen de lakens? Hoe zou je partner hier op in kunnen spelen? En wat vindt je partner prettig of juist niet prettig? Het voelt misschien ongemakkelijk om het hierover te hebben, maar uiteindelijk versterkt het je relatie én hebben jullie meer plezier in bed. Win-win!

Lees ook: Sleur in je relatie? Probeer een van deze 20 leuke date-ideeën eens

Bron: Relish, Vriendin | Beeld: Unsplash, Milan Popovic