De wonderen zijn de wereld nog niet uit: een pasgeboren baby is als embryo 12 jaar bevroren geweest en dus eigenlijk al 12 jaar oud!

Een Chinese reageerbuisbaby van 12 jaar

Een pasgeboren baby die al een tijdje lag te wachten

In China is afgelopen woensdag een baby geboren die twaalf jaar lang als embryo bevroren is geweest. Het is een jongetje en hij is daarmee in één keer de ‘oudste’ reageerbuisbaby. De bevalling vond plaats in het Tangdu ziekenhuis in Shaanxi, zo meldt de China Daily.

De geboorte lijkt misschien behoorlijk bizar, maar dat komt grotendeels voort uit de welbekende eenkindpolitiek die China vanaf 1979 tot oktober 2015 voerde. De eenkindpolitiek van China was er nadrukkelijk op gericht om de explosieve bevolkingsgroei een halt toe te roepen. Op zich is dat best wel te begrijpen als je ruim 1,4 miljard inwoners hebt.

De communistische partij in China heeft de eenkindpolitiek sinds vorig jaar officieel afgeschaft. De wet werd overigens al behoorlijk versoepeld in 2013 omdat er een chronisch tekort was aan arbeidskrachten en omdat er een enorme scheefgroei was ontstaan in China tussen mannen en vrouwen. Meisjes werden in China jarenlang als ongewenst beschouwd, met als gevolg dat er bewust selectieve abortus werd toegepast en dat meisjes ook structureel werden verwaarloosd. Als gevolg hiervan kent China een aanzienlijk mannenoverschot wat tot ontwrichting van de samenleving leidt. Inmiddels mogen alle stellen in China daarom nu twee kinderen krijgen. De geboortebeperking heeft China naar schatting overigens wel ongeveer 300 miljoen minder burgers opgeleverd.

De moeder van de baby is nu 40 jaar en ze probeerde in 2003 om zwanger te worden, maar ze leed aan het polycysteus-ovariumsyndroom. Dat zijn een aantal afwijkingen waardoor er in de eierstokken cysten ontstaan en die kunnen een eisprong voorkomen. Het lukte haar daardoor simpelweg niet om zwanger te worden. De vrouw liet twaalf van haar eitjes verzamelen door de artsen en twee daarvan werden na een IVF-behandeling weer ingebracht. Als gevolg daarvan bracht ze dus haar eerste zoon ter wereld. Lees dit bijzondere verhaal verder op de volgende pagina!


Pagina 1/2