Kun jij in de toekomst kijken? Dit is wat een déjà vu echt betekent

Dit is wat er in je hersenen gebeurt als je een déjà vu hebt

Je hebt het vast wel eens gehad, je komt ergens of iemand zegt iets en je hebt het gevoel dat je dit al eens eerder hebt meegemaakt. Misschien weet je zelfs wat diegene gaat zeggen. Het lijkt alsof je de toekomst al gezien hebt omdat het moment je zo bekend voorkomt. Dit heet een déjà vu. Maar hoe zit het nou echt? 

Dit is wat een déjà vu betekent

Valse herinnering

Lang werd gedacht dat een déjà vu een soort kortsluiting in je hersenen is. Veel wetenschappers dachten dat je hersenen een paar tellen achterlopen als het ware, waardoor je denkt iets eerder meegemaakt te hebben wat gewoon op dat moment gebeurt. Britse neurowetenschappers hebben het fenomeen nogmaals onderzocht en deden een test met associaties. Zo probeerden ze ‘valse’ herinneringen op te wekken door proefpersonen woorden te laten horen die te maken hebben met slapen (bed, kussen, matras, etc.) maar nooit het woord ‘slapen’. Toch hadden de proefpersonen later het gevoel dat ze ‘slapen’ hadden gehoord. Het was dus een valse herinnering.

Hersenen

Tegelijkertijd onderzochten de wetenschappers de hersenactiviteit tijdens een déjà vu. Ze kwamen erachter dat de activiteit niet plaatsvond in het gedeelte waar onze herinneringen zitten, maar juist aan de voorkant, waarmee je beslissingen maakt en conflicten oplost. Een déjà vu maakt ons in de war en laat ons even stilstaan bij wat we moeten doen. Onze hersenen controleren of de herinnering echt of nep is. Je kunt het vergelijken met een stilstaande trein. Als de trein naast je optrekt lijkt het alsof jij begint te rijden, maar dat zijn je hersenen die je voor de gek houden. Het is dus geen échte herinnering, maar je hersenen die checken of dit een herinnering is of niet.

Lees ook: Altijd chagrijnig als je honger hebt? Dat is heel normaal!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pexels