Dementie vs. Alzheimer: dit is het verschil tussen de ziektes

Dit zijn de grootste verschillen tussen dementie en de ziekte van Alzheimer

Bij maar liefst 1 op de 5 mensen kan dementie ontstaan. In Nederland leven er op dit moment zo’n 280.000 mensen met deze hersenaandoening. De ziekte van Alzheimer is daarbij de meest voorkomende vorm van dementie. Uit cijfers blijkt dat zo’n 70 procent van alle mensen met dementie leidt aan Alzheimer. Wat zijn dan de grootste verschillen tussen deze ziektes? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Dementie vs. Alzheimer

Het belangrijkste verschil tussen dementie en de ziekte van Alzheimer is dat dementie een overkoepelende term is. Het is een overkoepelende term voor symptomen zoals verminderd geheugen en verminderd denken die het dagelijks leven verstoren. De ziekte van Alzheimer is een specifieke vorm van dementie. Andere soorten dementie zijn vasculaire dementie, Lewy body dementie, frontotemporale dementie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington. De reden dat je het voornamelijk verhalen over de ziekte van Alzheimer hoort, is niet alleen omdat het de meest voorkomende vorm van dementie is, maar ook omdat de wetenschap achter de ziekte van Alzheimer het meest geavanceerd is in vergelijking met andere vormen van dementie.

Veelvoorkomende symptomen

Het verliezen van je sleutels en vergeten waar je geparkeerd hebt, zijn elementaire geheugenproblemen. Hoe weet je dan wanneer het de grens overschrijdt naar dementie of Alzheimer? Volgens de Alzheimer’s Association moeten twee van de volgende dingen om een diagnose van dementie te krijgen ‘aanzienlijk worden aangetast’:

  • Geheugen
  • Communicatie en taal
  • Het vermogen om te focussen en aandacht te besteden
  • Redeneren en oordelen
  • Visuele perceptie

Benieuwd naar nog meer symptomen en mogelijke behandelingen? Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2