Pas deze gewoontes aan en verklein je kans op dementie aanzienlijk

dementie

Deze gewoontes zijn heel belangrijk om dementie te voorkomen

Dementie is de meest gevreesde psychische aandoening onder ouderen. Het is ook vreselijk als je geen controle meer hebt over je eigen brein. Wat je je wel herinnert en wat niet. Het kan een gigantische invloed hebben op je leven. De gedachte komt vast ook weleens in jou op en dat is heel logisch. Gelukkig zijn er manier waarop je de kans op dementie iets kunt verkleinen. Alle kleine beetjes helpen, toch? 

Deze gewoontes zijn heel belangrijk.

Hersenen trainen

Het is vooral belangrijk om je brein te trainen. Mensen die op leeftijd zijn, stoppen vaak met mentale activiteiten. Denk hierbij aan lezen, bord- en kaartspellen. Uit Chinees onderzoek, dat werd gehouden onder meer dan vijftienduizend mensen van rond de 65 jaar, blijkt dat mensen die elke dag een intellectuele activiteit ondernemen minder kans hebben op dementie. Hou dat bordspellenclubje dus vooral aan. Je kunt er een hoop voordelen van ondervinden.

Meer beweging

Beweging wordt vaak onderschat. Als bewegen eenmaal wat lastiger gaat, stoppen mensen soms volledig met sporten. Hartstikke zonde, want juist die beweging verkleint de kans op dementie. Zweedse onderzoekers volgden vijftienhonderd vrouwen 44 jaar lang en toen bleek dat vrouwen met een goed uithoudingsvermogen hun kans om dement te worden met 88 procent konden verlagen. Ze kregen gemiddeld ook bijna 10 jaar later pas last van klachten.

Minder alcohol

Probeer ook gematigd met alcohol om te gaan. Als je regelmatig te diep in het glaasje kijkt, kan dit gevolgen hebben voor je hersenen. Hiermee heb je dementie in de hand en dat wil je uiteraard voorkomen. Wees dus wat vaker de BOB en geniet op latere leeftijd van een beter geheugen.

Minder eenzaamheid

Nederlands onderzoek wijst uit dat mensen die zich eenzaam voelen sneller last krijgen van dementie. Hierbij moet wel genoemd worden dat er niet altijd sprake is van sociale isolatie. Mensen die zich eenzaam voelen zijn namelijk niet per definitie ook alleen. Mensen die alleen zijn voelen zich tevens niet altijd eenzaam. In de resultaten telt het gevoel van eenzaamheid dus enorm mee voor de kans om dement te worden

Lees ook: Test: met een paar simpele vragen kun je kijken of je dementie hebt!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Womens Health | Beeld: pxhere