Doe dit als je desinfecterende handgel in je ogen hebt gekregen

Desinfecterende handgel kan je ogen ernstig beschadigen

Desinfecterende handgel en wij: a modern love story. Sinds maart zijn het desinfecterende goedje en wij onafscheidelijk. We hebben zo’n handgel in onze tas, aan onze sleutels hangen en de gel staat bij de ingang van elke winkel. Het is belangrijk om je handen goed schoon te houden, vooral in deze tijd. Maar je hoeft maar even in je ogen te wrijven en je hebt alcohol in je kijkers. Dit is wat je dan moet doen. 

Ernstige beschadiging

Een ongelukje zit in een klein hoekje, luidt het gezegde. Dat blijkt wel als je even kort in je ogen wrijft vlak nadat je je handen hebt ontsmet met desinfecterende handgel. En ja, dat kan flink branden. Dit komt door het hoge alcoholpercentage, 70 procent, in de handgel. Het zal je niet verbazen, maar alcohol is erg slecht voor je ogen. Het kan je ogen dan ook ernstig beschadigen. Daarom is het belangrijk om op de juiste manier te reageren en te handelen als je desinfecterende handgel in je ogen hebt gekregen. Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers, legt aan Margriet uit wat je het best kunt doen.

Stappenplan

Er zijn een paar dingen die je moet doen als je handgel in je ogen hebt gekregen. Wij leggen hieronder uit wat je stap voor stap moet doen.

Spoel je ogen direct uit met water

Het belangrijkste is om je ogen goed met water uit te spoelen. Doe dit zeker niet te kort. Houd je ogen zo’n vijf tot tien minuten onder een zachte straal. Dit kan met schoon water uit de kraan, maar ook met water uit een flesje. Waarschijnlijk heb je de neiging om je ogen dicht te doen, maar probeer ze open te houden. Zo zorg je ervoor dat je alle alcohol uit je ogen spoelt.

Verwijder je contactlenzen

Draag je lenzen? Dan is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk uit je ogen haalt.

Probeer niet te knipperen of te wrijven

Door het branderige gevoel in je ogen, heb je al snel de neiging om te gaan wrijven of veel te gaan knipperen. Hiermee maak je de irritatie helaas alleen maar erger.

Bel bij aanhoudende klachten de huisarts

Helpen bovenstaande tips niet voldoende en blijft het branderige gevoel na een half uur nog aanhouden? Dan is het verstandig om de huisarts te bellen. Blijf hier zeker niet te lang mee wachten.

Lees ook: Blijkbaar gebruiken we desinfecterende handgel onbewust verkeerd

Bron: Margriet | Beeld: Pexels