Deze 4 beweringen over stress zijn niet waar

Krijg je bijvoorbeeld echt grijze haren van stress?

Tegenwoordig is overal informatie te vinden, maar de vraag is vaak wat wel en niet juist is. Ook over stress bestaat er veel desinformatie. We vertellen je welke vier beweringen hierover niet waar zijn.

1. Stress is voor iedereen hetzelfde

Stress betekent niet voor iedereen hetzelfde. Waar de één al bij het minste of geringste in paniek schiet, gaat de anders juist met stressvolle situaties heel relaxed om. Hoe we een gevoel van stress ervaren, verschilt ook per persoon. Het hangt af van allerlei factoren, zoals je verleden met stress, en je fysieke, mentale en sociale gesteldheid.

2. Stress is onvermijdelijk

Je hoort vaak dat stress onvermijdelijk is. En inderdaad: het is moeilijk, maar níet onmogelijk. Hoe vaker je met stress te maken krijgt, hoe beter je ermee om leert gaan. Je herkent steeds eerder vroege signalen, waardoor een hoge mate van stress wél te vermijden is.

3. Stress is (alleen) ongezond

Wat je misschien wel het meeste hoort, is dat stress ongezond is. En natuurlijk: veel stress is niet goed voor je. Het kan verschillende fysieke klachten en zelfs aandoeningen opleveren. Toch kan het ook gunstige effecten hebben op je gezondheid. Momenten van stress maken je scherper, alerter en actiever. Uiteraard moeten je hersenen daarnaast wel voldoende rust en ruimte krijgen om hiervan te herstellen.

4. Van stress krijg je grijze haren

Weleens gehoord dat je van stress grijze haren krijgt? Nou, die gedachte mag je meteen overboord gooien. Dit is namelijk een mythe. Haren die grijs worden, hebben enkel en alleen te maken met pigment en genen. Om te voorspellen wanneer je grijs wordt moet je dus niet nagaan hoeveel stress je hebt (gehad), maar wanneer jouw ouders hun eerste grijze haren kregen.

Lees ook: Feit of fabel: kan het licht van je telefoon voor huidveroudering zorgen?

Bron: Margriet | Beeld: Pexels