Déze maatregelen moet je nemen bij beginnende keelpijn

keelpijn

We zetten een aantal tips voor je op een rijtje

Bij de dalende temperaturen van de herfst komen natuurlijk ook de onoverkoombare, lichamelijke kwaaltjes kijken. En niets is zo vervelend als het op voelen komen van een beginnende keelpijn of verkoudheid. Gelukkig zijn er tal van effectieve maatregelen die je kunt nemen wanneer je die prikkelende, irriterende pijn in je keel voelt opkomen. 

IJsjes

Het klinkt misschien wat vreemd, nu de temperaturen in rap tempo dalen, maar waterijsjes kunnen helpen om een beginnende keelpijn te bestrijden. Het consumeren van een verfrissend waterijsje kan verlichting bieden en de keelpijn verdoven. Het is echter van belang ervoor te zorgen dat het ijsje geen suiker, citroen of zuivel bevat, aangezien deze ingrediënten de keel juist kunnen irriteren en daarmee de keelpijn verergeren. Een heerlijk ijsje zonder deze bestanddelen kan de keelpijn doeltreffend verzachten.

Vochtige lucht

Het is essentieel om te zorgen voor een optimale luchtvochtigheid in je leefomgeving. Als de lucht te droog is, kan dit leiden tot uitdroging van de slijmvliezen in je mond, neus en keel, wat op zijn beurt weer keelpijn kan veroorzaken. Gelukkig is er een groene oplossing: bepaalde planten die de luchtvochtigheid verbeteren. Planten die hieraan bijdragen zijn bijvoorbeeld de bananenplant, de krulvaren en de goudpalm. Maar er zijn nog veel meer opties!

Ook kun je jezelf trakteren op een heerlijk warm bad of een ontspannende, hete douche om die beginnende keelpijn te verlichten. Vergeet niet de badkamerdeur gesloten te houden, want de stoom die vrijkomt is super goed voor je lichaam, met name voor het hydrateren van uitgedroogde slijmvliezen en droge huid. Voor een extra vleugje verlichting kun je zelfs een paar druppels pepermunt- of eucalyptusolie aan het badwater toevoegen. Dit kan hoestbuien voorkomen of verzachten, waardoor je snel weer de oude bent.

Slaap zacht

Het is verbazingwekkend wat genoeg slaap kan doen voor je gezondheid. Het versterkt je immuunsysteem en verkleint de kans op ziekte en keelpijn aanzienlijk. We weten dat het lastig – al dan niet onmogelijk – is, maar probeer eens om een aantal nachten op rij acht tot tien uur ongestoorde slaap te pakken. Probeer daarom eens enkele nachten op rij acht tot tien uur ongestoorde slaap te krijgen. Je zult versteld staan van het verschil dat dit kan maken voor je gezondheid.

Zout water

Tot slot kun je proberen om een hardnekkige keelpijn te voorkomen door te gorgelen met zout water. Je kunt zelf heel makkelijk een zoutoplossing maken door een theelepel zout op te lossen in lauwwarm water. Het zoute water helpt om het slijm op te lossen en kan daarmee verlichting bieden.

Lees ook: Deze 5 signalen wijzen erop dat je te veel koffie drinkt

Bron: Libelle | Beeld: Pexels