Aha: deze 9 voordelen heeft yoghurt voor je gezondheid

Rennen naar de supermarkt om een pak yoghurt te halen

Dat yoghurt gezond is, wisten we natuurlijk al lang. Als ontbijt, tussendoortje of na het eten: het is op elk moment van de dag een goed idee om een schaaltje met yoghurt te vullen. Toch zitten er zelfs nog veel meer voordelen aan dan je dacht. Van sporters tot mensen met een verkoudheid: om de volgende negen redenen kun je het beste meteen een paar pakken inslaan.

1. Goed voor de darmen

Yoghurt wordt zuur door de actieve bacteriën die erin zitten, ook wel probiotica genoemd. Deze bacteriën zijn goed voor je darmen doordat ze de darmflora versterken. Als je dus antibiotica slikt, kan het zo zijn dat die zowel de slechte als de goede bacteriën in je lichaam kapotmaken. Yoghurt helpt dan om die darmflora weer te herstellen.

2. Yoghurt voor sporters

Yoghurt zit bomvol eiwitten, essentieel voor het spierherstel van je lichaam. Hoe meer je die spieren gebruikt, hoe meer eiwit je nodig hebt. Een gemiddeld gezond persoon heeft 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Fanatieke sporters, voornamelijk sporters die hun spiermassa willen vergroten, hebben ongeveer 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Gelukkig haal je al best veel eiwitten door gewoon te eten wat je altijd eet, maar voor die extra boost kun je een schaaltje yoghurt nemen (4 gram eiwit per 100 milliliter).

3. Weinig calorieën en licht verteerbaar

Wil je even snel wat eten om je honger te stillen? Neem wat yoghurt! Het verzadigt goed en heeft een laag vet- en cholesterolgehalte. Daarnaast is het ook nog eens laag in calorieën. Halfvolle of magere versies hebben zelfs nóg minder calorieën. Daarnaast is het licht verteerbaar en ligt het niet zwaar op de maag.

4. IJzersterk immuunsysteem en botten

Een bron van mineralen is het. Naast fosfor en kalium zit er een berg calcium in yoghurt. Dat calcium draagt bij aan onze botten, met het voordeel dat het calcium uit yoghurt ook nog eens uitstekend opgenomen wordt door het lichaam. Door deze functie kan het osteopenie en osteoporose voorkomen. Ook magnesium, selenium en zink zitten in een pak yoghurt. Deze spelen een rol bij de gezondheid van het immuunsysteem en bevorderen de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.

5. Snelle stoelgang door yoghurt

Dat hadden we kunnen verwachten natuurlijk. Naast dat yoghurt goed voor de darmen is, bevordert het direct ook de stoelgang en helpt het de maag tot rust te brengen als die van streek is. Mensen met constipatie doen er dus goed aan om altijd een pak in de koelkast te hebben staan.

6. Minder snel verkouden

Omdat het zo goed is voor het immuunsysteem en veel probiotica in zich draagt, blijkt yoghurt ook te helpen om de symptomen van verkoudheid te verminderen. Zo worden mensen die vaak yoghurt eten minder vaak verkouden, duurt hun verkoudheid minder lang en is die minder erg.

7. Laag in lactose

Denk je nou: fijn al die voordelen, maar ik ben lactose-intolerant? Niet getreurd, want yoghurt heeft een voedingssamenstelling die lijkt op melk, maar heel weinig lactose bevat. Dat komt doordat de suiker die normaal in melk zit tijdens de fermentatie wordt omgezet in melkzuur. Hierbij wordt de lactose deels afgebroken.

8. Minder risico op depressie

De darmflora blijken echt enorm belangrijk: doordat yoghurt de bacteriën in je darmen verandert, kan het een depressie terugdringen. Dat bleek uit een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Virginia. Daarbij was de bacterie Lactobacillus degene die dit effect had op de darmen, en daarmee op depressieve gevoelens.

9. Yoghurt als vleesvervanger

Vegetariërs en yoghurt; dat zijn beste vrienden. Doordat vegetariërs een groot aantal eiwitten en essentiële aminozuren missen omdat ze geen vlees eten, kan het aan die behoefte bijdragen. Een goede vleesvervanger dus!

Lees ook: Handig: met dit middeltje houd je je darmen gezond

Bron: Women’s Health, Voedingscentrum | Beeld: Pexels