Deze verrassende dingen doet de herfst met je lichaam

herfst

Hallo, herfst!

Blaadjes die op de muziek van de wind dwarrelen, de natuur die langzaam verandert in een oranje ansichtkaart en natuurlijk de heerlijke stoofgerechten die weer op tafel mogen: de herfst brengt veel goeds met zich mee. Maar wist je dat het najaar ook veel voordelen voor je lichaam heeft? We zetten ze op een rijtje. 

1. Je slaapt dieper

Goed nieuws voor mensen die door de hitte slecht slapen. In de herfst kom je namelijk veel sneller in een diepe slaap. Dit komt door de lage temperaturen. Ook wordt het vroeg donker waardoor je je sneller moe zult voelen. We zoeken ons bedje alvast op!

2. De herfstkleuren werken bevorderlijk voor je gemoedstoestand

Alhoewel mensen in het najaar zich sneller somber voelen, werken de herfstkleuren ook positief op je humeur. Het is daarom zeker aan te raden om dagelijks een ommetje te maken. De frisse lucht en kleuren van de natuur bieden je veel troost en rust. En met een ommetje doe je ook vitamine D op, wat weer wonderen doet voor je serotonineniveau. Hierdoor voel jij je een stuk gelukkiger.

3. De seizoenskruiden zijn goed voor je gezondheid

De gerechten die we het liefst in de herfst eten, bevatten veel pittige kruiden. Denk aan kaneel, gember en nootmuskaat. Naast dat je het van deze kruiden lekker warm krijgt, zijn ze ook goed voor je gezondheid. Zo gaat nootmuskaat ziektekiemen tegen en bevordert gember de bloedcirculatie. En kaneel, wat je in veel gerechten en baksels vindt, werkt ontstekingsremmend. Hierdoor hoef jij je zeker niet schuldig te voelen als je een plak carrot cake met kaneel eet!

4. Het is goed voor je liefdesleven

Wist je dat in de herfst het testosteronniveau in je lichaam piekt? Dit betekent dat je een veel hoger libido hebt. Dit geldt overigens niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen. Daarom zoeken we in het najaar ook sneller contact met iemand.

5. Het helpt je helder na te denken

De frisse herfstwind doet veel met je hersenen. Heb je een slechte concentratie of ben je druk in je hoofd, dan is het zeker een goed idee om een wandeling te maken. Je gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon en je weet precies wat je moet doen.

6. Het brengt je samen

Zodra het buiten donker wordt, zoeken we massaal thuis comfort. Met sfeervolle kaasjes, een dekentje op de bank en het liefst ook iemand om tegenaan te liggen. Naast dat dit een fijne manier is om de avond te spenderen, geeft het je oxytocineniveau ook een kick. Dit zorgt ervoor dat je je nog meer verbonden voelt met de mensen om je heen.

Lees ook: Ben je een Weegschaal? Dan herken je je vast in deze punten

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Greg Shield