Deze vijf alledaagse dingen zijn slecht voor je ogen

ogen

Wist jij dit?

We slikken vitamines, eten onze groente en bewegen voldoende. Toch is het ook belangrijk om je ogen gezond te houden. Helaas zijn wortels hiervoor niet voldoende, maar kan het wel helpen om de volgende dingen af te leren! 

1. Waterproof make-up dragen met herbruikbare lenzen

Wist je dat make-up resten gedurende de dag onder je lenzen komen? Dit kan ervoor zorgen dat je ogen geïrriteerd raken. Met waterproof make-up is dit helemaal vervelend, omdat het langer aan de lens blijft zitten dan ‘normale’ make-up. Op de lange termijn kan het zelfs de aanmaak van tranen in je ogen verminderen. Ai!

2. Telefoongebruik in het donker

Hoe verleidelijk het is om voor het slapen naar je telefoonscherm te kijken, zijn je ogen hier allesbehalve blij mee. Dit komt doordat je ogen niet goed kunnen focussen door het blauwe licht. Ze moeten heel hard werken, wat kan zorgen voor droge ogen, hoofdpijn en slapeloosheid.

3. Je drinkt te veel koffie

Een bakje pleur is op zich niet schadelijk, maar is het wel belangrijk om dit met mate te doen. Met twee kopjes per dag kun je alerter zijn en meer gefocust, maar te veel zou juist voor negatieve effecten zorgen. Volgens GezondNu kan te veel koffie zorgen voor een verhoogde druk in je ogen en dat wordt gelinkt aan glaucoom, een nare oogziekte.

4. Je draagt de verkeerde zonnebril

Wanneer de zon hoog aan de hemel pronkt, kan het natuurlijk gebeuren dat je je zonnebril bent vergeten. Dit is niet alleen vervelend, het kan ook gevaarlijk zijn. Want wist je dat ook de soort zonnebril die je draagt verschil kan maken in de gezondheid van je ogen? Volgens Women’s Health is een zonnebril die je ogen beschermt tegen UVA- en UVB-stralen de beste keuze.

5. Je wrijft in je ogen

We wrijven best vaak in onze ogen, en dat heb je soms helemaal niet door. Toch kun je hier beter alert op zijn, want het kan heel gevaarlijk zijn. Wanneer de bacteriën op je hand in je oog terechtkomen, kan dit zorgen voor een oogontsteking. Ook kan wrijven zorgen voor een verhoogde druk in het oog. Als die wisseling van druk te vaak voorkomt, kan dit leiden tot glaucoom.

Lees ook: Aan deze tekenen kan je zien dat je lichaam gezond is

Bron: Margriet.nl | Beeld: Pexels