Diabetes is natuurlijk geen pretje. Vandaag is het de Dag tegen Diabetes en daarom willen we aandacht besteden aan deze vervelende ziekte. Het moge duidelijk zijn dat wanneer we goed voor onszelf en ons lichaam zorgen, we verschillende ziekten kunnen voorkomen. Denk onder andere aan ziekten als kanker, beroertes en hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk dat we goed voor onszelf zorgen door gevarieerd en gezond te eten. Daarnaast mag voldoende beweging ook niet aan het rijtje van een gezonde levensstijl ontbreken. Maar wat kun je precies doen om diabetes type 2 te voorkomen?

Volgens dit onderzoek blijkt dat een simpele aanpassing in je voedingspatroon al het nodige verschil kan maken.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is belangrijk. Op deze manier krijgen we onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen en houden we ons lichaam gezond en vitaal. De juiste voedingsstoffen zorgen er onder meer voor dat we een betere weerstand opbouwen en dat we daarbij de kans op verschillende ziekten verminderen. Ook om diabetes type 2 te voorkomen kunnen we iets in ons voedingspatroon aanpassen waardoor we de kans op deze ziekte verminderen. Wat deze aanpassing precies is? Het toevoegen van voldoende volkorenproducten zou volgens dit onderzoek al voldoende moeten zijn.

Volkorenproducten

Wetenschappers van de Chalmers University of Technology in Zweden onderzochten voor een studie samen met het Deense Cancer Society Research Centre over een periode van 15 jaar, het effect van volkorenproducten op de gezondheid van 55.000 Denen. Uit het onderzoek bleek dat personen die dagelijks minstens 50 gram volkorengranen aten, aanzienlijk minder kans hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen. Zo hadden zelfs vrouwen die voldoende volkorengranen aten 22 procent minder kans om diabetes te krijgen dan vrouwen die minder volle granen nuttigden.

Onderzoek

Rikard Landberg, hoofdonderzoeker van deze studie, stelt dat koolhydraatarme diëten helemaal uit den boze zijn. “Als het gaat om volkorenproducten zijn de onderzoeksresultaten duidelijk: van de vele studies, bij verschillende groepen mensen over heel de wereld, is er geen enkele die negatieve gezondheidseffecten van volkoren granen heeft aangetoond.” Havermout, zilvervliesrijst en roggebrood zijn onder andere een aantal voedingsmiddelen die rijk zijn aan volkoren granen. Niet alleen dragen deze voedingsmiddelen bij aan het voorkomen van diabetes type 2, ook bevatten ze veel vezels die zorgen voor een goede darmwerking en houden ze onze bloedsuikerspiegel stabiel. Genoeg reden dus om meer volkorenproducten aan ons dagelijkse menu toe te voegen!

Lees ook: 10 dingen die mensen met de ziekte van Alzheimer willen dat je weet

Bron: Kookfans | Beeld: Pexels