Dít is waarom je deze week geen lippenbalsem moet gebruiken

deze week

Het kan zelfs gevaarlijk zijn

Het is deze week koud in Nederland en niet zo’n beetje ook: deze week dalen de temperaturen tot onder het nulpunt met een gevoelstemperatuur van ongeveer -15 graden. Niet alleen is het heel koud, ook worden onze lippen er niet heel erg blij van; ze zijn droog, gebarsten en ronduit pijnlijk. 

Je krijgt misschien de neiging om ze continue in te smeren met lippenbalsem, maar dat kun je beter laten.

Kou

Lippen zijn vatbaar voor de koude weersomstandigheden omdat de huid op de lippen veel dunner is dan de huid op andere delen van het lichaam. Ook hebben lippen geen huidvetten en talgkliertjes die de huid een beschermlaagje geven, wat op andere plekken van je lichaam wel het geval is. Doordat de kou je lippen uitdroogt en ze gevoelig maakt, heb je misschien de neiging om ze meerdere keren per dag in te smeren met een vette substantie. Maar dit werkt alleen maar averechts.

Letsel

Boris Kingma van onderzoeksinstituut TNO legt uit waarom: “Vette lipproducten zoals vaseline isoleren de huid, maar je zorgt er daarmee ook voor dat er meer vocht in je huid blijft zitten. Door de extreme kou die ons land momenteel teistert, kan dit vocht gaan bevriezen en heb je meer risico op koudeletsel.” Naast deze consequentie bestaat de kans ook nog dat je lippen er nóg droger van worden: gebruik je vaseline, dan worden huidcellen op de lippen vastgehouden. Dit belemmert de natuurlijke celvernieuwing waardoor het alleen nog maar langer duurt voordat je weer een zacht velletje hebt. Gewoon even doorbijten dus!

Lees ook: Je lippen zeggen iets over je gezondheid, wat zeggen die van jou?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay