6 gekke dingen die het risico op diabetes type 2 kunnen verhogen

Diabetes type 2

De kans op diabetes type 2 zou door deze dingen groter worden

Als je je regelmatig bezig houdt met gezond leven, dan weet je hoogstwaarschijnlijk de drie factoren die jouw risico op diabetes type 2 zouden kunnen verlagen. Dit zijn gezond eten, een actief leven en een gezond gewicht hebben. Nu lijken dat niet de enige factoren te zijn, volgens nieuw onderzoek. Of dit honderd procent bewezen geacht kan worden, weten we niet. Toch is het altijd goed om rekening met deze onderzoeken te houden. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch?

Dit zouden wel gekke oorzaken zijn.

Glutenvrij eten

De Amerikaanse variant van de Hartstichting heeft onderzocht dat mensen die vaker glutenhoudende producten consumeren een minder grote kans zouden hebben op diabetes type 2. Mensen die weinig tot geen gluten eten zouden door de glutenvrije producten te weinig vezels binnenkrijgen, wat een risicofactor zou vormen om deze ziekte te ontwikkelen. Deze studie werd gedaan onder 200.000 volwassenen. Deborah Malkoff zegt hierover dat voeding dat meer vezels bevat, ervoor zorgt dat je gevoeliger wordt voor insuline, minder risico op ontstekingen hebt en een lagere bloeddruk en cholesterol hebt. Dit zou het risico op diabetes verkleinen.

Eenzaam zijn

Volgens de bevindingen van BMC Public Health zouden mensen die eenzaam zijn een hogere kans hebben op diabetes type 2. Hoe dit precies met elkaar strookt weten de onderzoekers nog niet. Endocrinoloog Sathaya Jyothinagaram zegt dat dit kan komen doordat mensen die sociaal geïsoleerd leven een hogere kans hebben om depressief te raken. Hierdoor zouden ze een hogere kans hebben op deze vorm van suikerziekte.

Minder koffie drinken

Een studie van de Harvard Universiteit toont aan dat mensen die hun koffieconsumptie verlagen met meer dan een kopje per dag, 17 procent meer kans hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen. Hier weten de onderzoekers wederom niet precies hoe dit kan. Het zou volgens hun te maken kunnen hebben met de eigenschap van koffie om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Er wordt wel bij vermeld dat dit alleen geldt voor zwarte koffie. Mensen die klontjes suiker in hun koffie zouden wel weer eens verhoogd risico lopen.

Lees op pagina 2 meer gekke oorzaken die vermoedelijk zouden kunnen zorgen voor een verhoogd risico op suikerziekte.

Pagina 1/2