Dit moet je doen om een dicht oor weer open te krijgen

verstopt oor

Er zijn weinig dingen vervelender dan dat

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: dat ongemakkelijke gevoel van een oor dat plotseling dicht zit. Of het nu komt door verkoudheid, een plotselinge drukverandering of een overmatige productie van oorsmeer, een dicht oor kan behoorlijk hinderlijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om je oor weer open te krijgen. 

Olie in je oor druppelen

Het druppelen van olie in je oor is een goede methode om ‘m weer open te krijgen. Het lijkt wellicht wat tegenstrijdig want: je oor zit al verstopt, waarom zou je er dan nóg iets in willen doen? Maar geloof ons, het werkt echt! Je kunt hiervoor bijvoorbeeld olijfolie gebruiken. Dit kan helpen om de blokkade, zoals oorsmeer, zachter te maken zodat het loskomt.

Slapen op je verstopte oor

Een andere slimme methode is om de zwaartekracht in je voordeel te laten werken. Probeer eens om te slapen op de kant van je verstopte oor. De kans is groot dat eventuele waterdruppels of andere troep wat zich daar ophoopt, tijdens de nacht je oor uitkomen.

Knijp je neus dicht

Eén van de meest makkelijke en snelle manieren om van een dicht oor af te komen, is door simpelweg je neus dicht te knijpen en voorzichtig uit te blazen via je neus. Waarschijnlijk gaat je oor dan al snel open en hoor je een soort ‘plopje’. Leuk feitje: deze methode staat bekend als de Valsalva-manoeuvre.

Spoelen onder de douche

Wellicht is je oor verstopt geraakt na het douchen, maar wist je dat je dit ook weer ongedaan kan maken met behulp van een douchebeurt? Je gaat als volgt te werk: laat het water niet op volle kracht stromen en draai de temperatuur iets omlaag om schade aan je gehoorgang te voorkomen. Spoel je gehoorgang vervolgens uit met de douchekop terwijl je je oor naar de grond buigt. Op deze manier kan eventueel vuil gemakkelijk uit je oor gespoeld worden.

Laat je oor uitspuiten door een arts

Als geen van bovenstaande tips geholpen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts. Zij komen wel vaker een verstopt oor tegen en kunnen je indien nodig doorverwijzen naar een KNO-arts. Op die manier ben je er zeker van dat het goed komt. Daarnaast is het belangrijk dat wat je ook doet, je niet grijpt naar die o zo verleidelijke wattenstaafjes. Door wattenstaafjes te gebruiken, loop je het risico dat je de blokkade alleen maar verder je oor in duwt. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Lees ook: Aha! Om déze reden word je chagrijnig als je trek hebt

Bron: Happy in Shape | Beeld: Adobe Stock