Dit is het perfecte dieet voor jou op basis van je lichaamstype

dieet liichaamstype

De plek waar je lichaam vet opslaat, heeft grote invloed op je gezondheid en gewicht

Ieder lichaam is anders van vorm. Zo heeft de één een zandloperfiguur met een slanke taille en de ander juist slanke benen en een stevig bovenlichaam. Lichaamstypes worden vaak gebruikt om te bepalen welke bikini of spijkerbroek mooi staat, maar wist je dat ze ook daadwerkelijk iets kunnen zeggen over je gezondheid? Het heeft allemaal te maken met de plaats waar je lichaam vet opslaat. Voedingsexperts zijn erachter gekomen dat ieder lichaamstype hierdoor weer anders reageert op diëten. Wil je een paar kilo kwijt? Dan is dit het ideale dieet voor jou, op basis van je lichaamstype.

Appelfiguur

Mensen met een appelvormig figuur hebben vaak brede schouders, een klein buikje en smalle benen, heupen en armen. Wanneer iemand met een appelfiguur aankomt, is dat voornamelijk te zien aan de buik. Dit is de plek waar het meeste vet wordt opgeslagen. Wat moet je eten als je een ‘appel’ bent en wilt afvallen? “Focus voornamelijk op gezonde vetten”, adviseert diëtiste Laura Cipullo. “Vergeet de achterhaalde gedachte dat vet eten je vet maakt. Dat is niet waar.” Onverzadigde vetten en omega 3-vetten zorgen er juist voor dat je langer vol zit, waardoor je minder zult eten en op termijn buikvet verliest. “Vetten hebben geen effect op de insulinelevels in het lichaam, waardoor je geen suikerpieken zult krijgen. Dit zorgt ervoor dat je minder snackt en meer energie krijgt”, legt de diëtiste uit. Wat je juist niet moet eten? Producten met veel koolhydraten, zoals suikerrijke drankjes, junkfood en pasta. “Natuurlijk hoef je niet alle koolhydraten uit je eetpatroon te schrappen”, zegt Cipullo. “Zorg er simpelweg voor dat je voeding voor maximaal 40 procent uit koolhydraten bestaat.”

Peerfiguur

Een peerfiguur is te herkennen aan smalle schouders en taille en brede heupen en dijen. Het goede nieuws is dat de heupen en dijen de gezondste plekken zijn om vet op te slaan. “Bij mensen met een peerfiguur moet de focus liggen op het ontwikkelen van spiermassa en het behouden van een gezond gewicht”, vertelt voedingsdeskundige Keri Glassman. “De beste manier om dit te doen is door veel eiwitten, bladgroentes en gezonde vetten te eten.” Dit bevordert de spiergroei, maar zorgt tegelijkertijd voor een stabiel gewicht. Voedingsmiddelen die ‘peervormige’ mensen beter kunnen vermijden, zijn die met veel suikers. Blijf daarom zo veel mogelijk af van kant-en-klare pastasauzen, ketchup, brood en pindakaas. Glassman adviseert: “Vermijd etenswaren met meer dan 3 gram toegevoegde suiker per 100 gram.”

Meer lichaamstypes vind je op de volgende pagina.

Pagina 1/2