Heb jij jezelf weleens diep in de ogen gekeken? DIT zeggen je ogen over je gezondheid

Je ogen vertellen je van alles over je gezondheid!

Of je ogen nu bruin, blauw, grijs of groen zijn, je ogen vertellen veel over jou en je gezondheid. En het meeste kun je zelf zien, als je tenminste weet waar je op moet letten! Dus, ga er eens goed voor zitten en kijk jezelf eens diep in de ogen; DIT zeggen jouw ogen over je gezondheid!

 • Witte stipjes op je hoornvlies: als je contactlenzen draagt in plaats van een bril, wees dan alert op witte stipjes op je hoornvlies. Dit is het dunne laagje over de voorkant van je oogbal. De witte stipjes kunnen betekenen dat je een hoornvliesonsteking hebt!
 • Droge ogen en schrale oogleden: je wrijft waarschijnlijk te veel in je ogen. Pas hiermee op, hierdoor wordt het ooglid dunner en kan-ie gaan hangen. Een veel voorkomende oorzaak is hooikoorts of een andere allergie.
 • Trillende oogleden of andere spierspasmen: waarschijnlijk ben je de laatste tijd behoorlijk gestresst.

  Probeer meer rust te nemen, want een trillend ooglid is een indicator dat je écht te veel hooi op je vork neemt.

 • Wazig zien: als je wazig ziet dan is dat natuurlijk een teken dat het hoogste tijd wordt voor een bril. Maar pas op: het kan ook duiden op andere achterliggende medische problemen, zoals staar of diabetes! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 73 procent van de diabetespatiënten wazig ziet.
 • Witte ring om je iris: Zie je een witte ring om je iris? Neem dan contact op met je huisarts. Het kan een gevolg van ouderdom zijn, maar het kan ook een teken zijn van te hoog cholesterol. Een te hoog cholesterolgehalte kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
 • Kleine troebele vlekjes: Dit is meestal niets om je zorgen over te maken, maar het kán een teken zijn van een scheur in je netvlies. Zeker als de vlekjes in steeds grotere getale voorkomen.
 • Gele waas over je ogen: het wordt echt tijd dat je minder in de zon gaat zitten. Als er een geel waas over je ogen heen zit heet dit een pinguecula. Dit is meestal niet schadelijk, maar het kan een voorstadium van kanker zijn. Neem dus altijd contact op met de huisarts.
 • Geel ooglid: Is je ooglid zo geel als oud papier? Dan zal het je vast niet verbazen dat dat een teken is dat er iets niet goed is met je gezondheid. Dit is waarschijnlijk geelzucht en ontstaat doordat er te veel bilirubine in je bloed zit. Bilirubine is een afvalstof die voornamelijk vrijkomt bij de afbraak van oude rode bloedcellen. Je lever kan de cellen niet goed meer filteren, waardoor ze in je bloed terecht komen. Je lichaam en ogen kleuren dan langzaam geel. Heb je last van geelzucht? Dan kan je last hebben van een infectie als hepatitis, een leverafwijking (door alcohol), galstenen of kanker.
 • Gesprongen vaatjes: Gebroken bloedvaten in je oogwit, zien er vaak heftig en alarmerend uit, maar meestal geven je ogen daarmee aan dat je ze overbelast. Dit kan komen doordat je ze veel moet inspannen of omdat je vaak moet hoesten. Het ziet er misschien gevaarlijk uit, maar het is onschadelijk en heeft geen gevolgen.

Bron: Libelle | Beeld: Pexels