Praat jij vaak tegen dingen en dieren? Geen zorgen: je bent niet gek, maar juist heel slim!

dieren dingen praten

We praten tegen dieren waarvan we houden

Praat jij thuis tegen je huisdier of kan jij geërgerd tegen je telefoon zeggen: “Werk nou mee…”, dan kan het zijn dat je weleens gek wordt aangekeken. Als kinderen praten tegen objecten en dieren, wordt dit vaak gezien als schattig. Doen volwassenen dat, dan kan het weleens bestempeld worden als kinderachtig en dom en dat is jammer, want dat is het helemaal niet!

Het betekent zelfs dat je sociaal heel intelligent bent!

Antromorfisme
Nicolas Epley is gedragswetenschapper en hij onderzocht waarom we praten tegen dingen en dieren. Hij vertelt dat we dit voortdurend bewust en onbewust doen en dat dat absoluut niet betekent dat we dom of kinderachtig zijn. Hij betreurt het zelfs dat mensen dit denken. Dit zogeheten antropomorfisme is een bijproduct van het vermogen om actief sociaal te kunnen zijn. Het is een weerspiegeling van hoe sociaal je bent en als jij praat tegen dingen en dieren betekent dit dus juist dat je sociaal vaardig bent.

Herkenning
Je bent ook zeker niet de enige die dit doet. Het is heel menselijk om het te doen en het is een instinct dat veroorzaakt wordt door de behoefte om verbanden te leggen en patronen te herkennen. Als jij geërgerd tegen je telefoon praat komt dat doordat falen en menselijke imperfectie is en dus herkenbaar. We zien iets van onszelf terug in de telefoon en zijn daarom geneigd om tegen het apparaat te praten, zoals we dat ook tegen mensen zouden doen.

Verbonden voelen
Een andere reden is dat we ons verbonden voelen met deze apparaten of dieren. We houden van ze en daarom willen we ze ‘vermenselijken’. Vanuit die vermenselijking worden de dierenrechten ook bepaald. Mensen voelen zich bijvoorbeeld sneller gehecht aan honden en katten en daarom hebben die dieren ook meer rechten en eten we ze bijvoorbeeld niet. Hard bewijs tussen de sociale intelligentie en deze factoren heeft hij nog niet gevonden, maar het is absoluut niet dom en kinderachtig. Dus als iemand dat ooit tegen je zegt kun je hiernaar verwijzen.

Lees ook: Wat lief! Dit zijn de tekenen dat je kat écht van je houdt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HP De Tijd | Beeld: pxhere

Array