Hondenbaasjes opgelet: dodelijke dierenziekte opgedoken in Nederland

dierenziekte

De ziekte is vooralsnog alleen bij vossen geconstateerd

Het is opletten geblazen voor hondeneigenaren. Op Facebook waarschuwt een Limburgse dierenarts voor de ziekte van Carré, die zeer gevaarlijk is voor honden. De ziekte is vanuit Duitsland overgewaaid naar Nederland en kan hersenvliesontsteking bij honden veroorzaken. 

De ziekte heeft vaak een dodelijke afloop en de symptomen zijn erg naar. 

Ziekte van Carré

Veel terrein heeft de dierenziekte nog niet gewonnen in Nederland. De ziekte is net over de Limburgse grens in Duitsland ontdekt en lijkt vooralsnog alleen vossen te treffen. Desalniettemin is het virus, ook wel de ziekte van Carré of Canine Distemper genoemd, erg besmettelijk. Een dierenarts, werkzaam bij Dierenkliniek Hoogveld, waarschuwt dat de ‘zeer besmettelijke ziekte’ is ontdekt in het grensgebied Vierssen.

Symptomen

Honden en vossen die besmet zijn met het virus kunnen een hersenvliesontsteking oplopen. Op de Facebookpagina legt de dierenarts uit wat er met de hond gebeurt wanneer hij het virus oploopt. “Besmette honden krijgen eerst koorts, een loopneus, vieze ogen, gaan hoesten en ontwikkelen longontsteking. Daarna ontstaan maagproblemen en is er grote kans op overgeven en diarree.” Het zenuwstelsel wordt steeds verder aangetast, waardoor honden kopkantelingen, spiertrekkingen, stuiptrekkingen en gedeeltelijke of volledige verlamming kunnen ervaren. Aan de gevolgen hiervan komt het dier vaak te overlijden.

Besmetting

In het bericht is te lezen dat de ziekte erg besmettelijk is. De ziekte kan overgebracht worden door niezen, eten uit dezelfde bak of direct contact met een besmet dier, maar ook indirect contact met besmette kleding of hondenspeeltjes kunnen de ziekte van Carré overdragen.

Behandeling

“Honden kunnen niet behandeld worden tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt”, laat de dierenkliniek weten. Wel kunnen de secundaire verschijnselen behandeld worden met een antibioticakuur. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. De dierenpraktijk raadt mensen aan om puppy’s enkele weken na hun geboorte in te enten en deze inenting elke drie jaar te herhalen.

Lees ook: Hondeneigenaren opgelet: slakken kunnen je viervoeter erg ziek maken

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Dierenkliniek Hoogveld | Beeld: Pexels