Handig: ook deze dingen kun je doen met Vicks VapoRub

Het blauwe potje is handig voor meerdere dingen!

Ben je een beetje verkouden? Dan komt Vicks VapoRub van pas om weer wat vrijer te kunnen ademen. Maar wist je dat de mentholzalf ook voor anderen dingen gebruikt kan worden?

Spierpijn

VapoRub biedt niet alleen verlichting voor je luchtwegen, het kan ook spierpijn verminderen. Volgens de National Institutes of Health is menthol een actuele pijnstiller. Ook artsen van de Mayo Clinic zijn hiervan overtuigd. Volgens hen heeft menthol een verkoelende werking. Je kunt de mentholzalf dus op je huid smeren om pijnlijke spieren te koelen.

Kalknagels behandelen

Last van kalknagels? Ook dan kan Vicks VapoRub de oplossing bieden. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat Vicks VapoRub kalknagels kan bestrijden. Aan het onderzoek deden 18 mensen met kalknagels mee. 48 weken lang smeerden zij de zalf op hun nagels. Vijf van de proefpersonen waren daarna kalknagelvrij, tien personen zagen een duidelijk verschil en vijf zagen geen verschil.

Striae

Veel mensen hebben striae, niets om je voor te schamen. Al willen sommigen er toch liever vanaf. Hoewel er geen bewijs is dat VapoRub kan helpen om deze zogenoemde tijgerstrepen te verminderen, wordt het hier wel veel voor gebruikt. En baat het niet, dan schaadt het niet.

Droge hakken

Of je nu veel loopt of niet, iedereen kan droge hakken krijgen. Dermatologen raden aan om de hakken gehydrateerd te houden met moisturizers. Je kunt hiervoor speciale crèmes gebruiken, maar er zijn ook veel mensen die hier VapoRub voor gebruiken. Al is ook dit een gevalletje: nooit bewezen.

Muggen op afstand houden

Uit onderzoek dat al jaren geleden werd uitgevoerd blijkt dat de kamferolie in Vicks VapoRub bepaalde muggen op afstand houdt. Uit een recenter onderzoek blijkt dat ook de menthol in deze zalf muggen kan afstoten. Wil je er echter zeker van zijn dat je muggen op afstand houdt? Bijvoorbeeld als je op vakantie bent? Dan is DEET een betere optie.

Lees ook: 6 manieren om WD-40 te gebruiken in de keuken

Bron: Healthline | Beeld: VICKS VAPORUB door Tatsuo Yamashita onder de licentie CC BY 2.0