Bizar: deze dingen gebeuren met je lichaam als je het koud hebt


Nummer vier vinden wij niet zo erg

Wanneer het buiten koud is, vertaalt dat zich in bibberende lichamen, schrale lippen en behoorlijk koude neuzen. Maar wist je dat er nog meer dingen met je lichaam gebeuren wanneer je het koud hebt?

Wist jij dit al?

Koud – kouder – koudst 

We namen al eens eerder onder de loep wat er met je lichaam gebeurt als je het koud hebt. Zo kun je er hoofdpijn van krijgen en ook kun je er minder energie van krijgen. Maar over de volgende dingen hadden we nog niet nagedacht!

1. Wangen als tomaten

Dat velen een kop als een boei krijgen in de kou, hoeven we je niet te vertellen. Maar vaak worden alleen de wangen en neus rood. Waar hebben we die charmante bijkomstigheid aan te danken? Vaak heb je je hele lichaam goed ingepakt wanneer je de kou trotseert, maar je gezicht is niet bedekt. Je lichaam pompt bloed naar de lichaamsdelen die het op dat moment hard nodig hebben. Zodra je weer warm bent, stroomt het bloed weer terug naar de plek waar het vandaan kwam.

2. Je vingers krimpen

Het is je wellicht weleens opgevallen dat de ring die je draagt, opeens wel heel losjes om je vinger zit wanneer je in de kou loopt. Ook kun je het gevoel hebben dat je vingers tintelen. Dit is heel normaal. Je vingers krimpen namelijk een beetje door de kou. Je lichaam wil je warm houden en daarom vernauwen je bloedvaten en hierdoor krimpen je vingers.

3. Je zicht wordt minder

Je hoeft niet meteen een bril aan te schaffen wanneer je iets buiten niet goed kunt zien. Door de kou vermindert je zicht namelijk. Als je op wintersport gaat is het daarom altijd belangrijk om een goede zonnebril te dragen om schade aan je ogen te voorkomen.

4. Je verbrandt meer calorieën

Hoewel we nu al verlangen naar de zon en tropische temperaturen, heeft de kou ook voordelen. Uit onderzoek blijkt dat je stofwisseling een boost krijgt wanneer het koud is. Het kost je lichaam immers meer moeite om warm te blijven. De kou heeft toch nog een voordeel!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash