Dit is waarom je altijd een dipje hebt na de lunch

lunch
Voel jij je ook altijd zo moe na de lunch?

De after lunch dip, vergelijkbaar met de after dinner dip, is het fenomeen dat je je na het eten ineens erg moe voelt. Heb je net je lunch achter de kiezen, bestaande uit een simpele boterham, een vette hap of juist een gezonde salade en voel je je ineens erg moe en slaperig? Dan komt het waarschijnlijk door een van deze factoren.

Deze dip is heel menselijk.

Foodcoma

After dinner dip, foodcoma: hoe je het beestje ook noemt, bijna ieder mens heeft er weleens last van. Wist je dat zelfs dieren erg moe worden na het eten? Dit vertelt neurowetenschapper William Ja, die onderzoek doet naar dit fenomeen. Ook verschillende soorten insecten, slangen en ratten worden moe na een lekker maaltje, waaruit Ja concludeert dat het een belangrijk signaal is.

Jagen

Een theorie waarom mensen zo moe worden naar het eten is dat het een dierlijk instinct is. Tijdens het eten moeten dieren altijd goed opletten, omdat ze tijdens het moment van rust erg vatbaar zijn voor roofdieren. Daarom staan onze zintuigen tijdens het eten op scherp. Ben je klaar met eten, dan kom je weer tot rust en voel je je dus extra vermoeid.

Bloedsomloop

Een andere theorie is dat je moe wordt door een verandering in je bloedsomloop. Om je eten te verteren, wordt er bloed naar je darmen gestroomd. Op dat moment stroomt er minder bloed naar je hersenen, waardoor je je slaperig kunt voelen. Vooral mensen die niet ontbijten maar wél zwaar lunchen hebben hier last van, je lichaam wordt dan te veel belast en door die grote verandering in je doorbloeding voel je je moe.

Gezonde maaltijden

Uit onderzoek van William Ja blijkt dat je je sneller slaperig voelt na een eiwit- en zoutrijke maaltijd. Dit is dan ook de reden waarom vooral mensen in westerse landen zich vaak zo moe voelen na het eten, want wij eten relatief veel zout en eiwitten door ons bewerkte vlees en kazen. De ideale lunch bestaat daarom uit groenten en goede vetten. Ook kan het helpen om gedurende de dag meerdere kleine maaltijden te eten in plaats van drie grote, zo houd je je bloedsuikerspiegel en bloedsomloop op peil.

Lees ook: Ai, wat kun je het beste doen als je je mond verbrandt?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay