Dit is de beste slaaphouding voor je spijsvertering

slaaphouding

Is dit de manier om slapend slank te worden?

Een goede spijsvertering kan helpen om je fitter en vrolijker te voelen, en misschien ook wel om een paar ongewenste kilo’s te verliezen. Maar wist je dat de houding waarin je slaapt ook van invloed is op je spijsvertering? Een expert legt het uit.

Je spijsvertering gaat door

Terwijl jij je in dromenland bevindt, gaan veel lichaamsprocessen gewoon door. Zo ook de spijsvertering. Dat is niet zo gek als je je bedenkt dat het tot wel 73 uur kan duren voordat iets wat je hebt gegeten, helemaal is verteerd. Heb jij wel eens last van maag- en darmklachten, zoals een borrelende buik, darmkrampen of problemen met je ontlasting? Dan zou een verandering in je slaaphouding daar misschien wel bij kunnen helpen.

Maagklachten

“Meerdere onderzoeken wijzen uit dat op je rechterzij slapen klachten als brandend maagzuur en zure oprispingen kan verergeren, ten opzichte van slapen op je linkerzij”, vertelt maag-darm-leverarts Ali Rezaie aan Well + Good. “Dit kan komen doordat je maag boven de slokdarm ligt als je op je rechterzij slaapt.” Heb je over het algemeen geen last van maagklachten, dan is het niet nodig om op je linkerzij te slapen.”

Op je buik slapen

Wat je in ieder geval moet vermijden voor een goede spijsvertering, is slapen op je buik. “Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, weten we uit ervaring dat op je buik slapen niet goed is voor je spijsvertering”, aldus dokter Rezaie. Het beste advies van de arts voor je spijsvertering is vooral om genoeg uurtjes onder zeil te gaan. “Het allerbeste voor je spijsvertering is een goede hoeveelheid slaap krijgen, of je nu op je zij ligt of op je rug”, tipt de expert. Volgens de arts doe je je spijsverteringsstelsel ook een plezier door drie à vier uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijden meer te eten. Weer wat geleerd!

Lees ook: Word je moe van koffie? Een slaapexpert legt uit hoe dit zit

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels