Aha! Dit is het verband tussen astma en slaapproblemen

astma-slaapproblemen

Het heeft met elkaar te maken

Bijna de helft van de astmapatiënten kampt met slaapproblemen. Maar wist je dat te weinig slaap je astmaklachten overdag ook kan verergeren? Ja echt, astma en te weinig slaap zijn met elkaar verbonden. We leggen uit hoe het zit. 

Slaapproblemen

Mensen met astma hebben meer kans op slaapproblemen. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat astmapatiënten veertig procent meer risico lopen om slaapapneu te ontwikkelen. Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen met astma vooral ’s nachts klachten krijgen. Zo kunnen er zelfs bronchopasmen optreden tijdens het slapen, dit zijn spierkrampen in je luchtpijp waardoor je in ademnood kunt raken.

Afweerstoffen

De reden dat mensen met astma een slechte nachtrust hebben, komt waarschijnlijk doordat ’s nachts de afweerstoffen actief zijn in de longen. Dit is echter nog niet bewezen. Ook krijgen veel astmapatiënten naast benauwdheidsklachten last van een verstopte neus. Dit komt door een allergische neusverkoudheid, wat ook de slaap kan belemmeren.

Weinig slaap

En niet alleen in bed kun je last hebben van astma, maar ook overdag. Uit onderzoek is namelijk ook gebleken dat weinig slaap je astmaklachten kan verergeren. Wanneer je slecht geslapen hebt, zal je ademhalingsritme namelijk anders zijn. Daarbij geldt: hoe slechter je slaapt, hoe groter de kans is dat je overdag klachten ervaart.

Slaapkwaliteit verbeteren

Om eventuele astmaklachten voor te blijven, is het een goed idee om je slaapkwaliteit te verbeteren. Dit doe je bijvoorbeeld door niet te roken, je huis schoon, allergeen- en stofvrij te houden, voldoende ontspanning te hebben en hypoallergene producten te gebruiken.

Lees ook: Word je vaak moe wakker? Grote kans dat je hypersomnia hebt

Bron: Margriet | Beeld: Pexels