Dit is slaapangst en zo kom je ervan af

slaapangst

Vaak kom je in een vicieuze cirkel terecht

We weten hoe belangrijk genoeg slaap is voor onze gezondheid. De een heeft wat meer slaap nodig dan de ander, daar kom je snel genoeg achter en daar kun je dan wat mee. Maar wat nou als je last hebt van slaapangst?

Oorzaken

Bang zijn om te slapen, zo gemakkelijk is slaapangst te omschrijven. Maar goed, iemand wordt niet zomaar angstig van slapen, dus hoe komt dat dan? Slaapangst kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook voorkomen door stress of spanning. Verder kun je slaapangst ontwikkelen door het hebben van andere slaapproblemen, zoals slaapapneu of slaapverlamming of door een vervelende traumatische gebeurtenis voor, tijdens of na een slaapsessie in het verleden. Dit kan ervoor zorgen dat je bang wordt dat die dingen weer gebeuren tijdens je slaap of juist bang zijn helemaal niet in slaap te kunnen vallen en daarom dat je een angst kunt ontwikkelen voor slapen in het algemeen.

En niet alleen voor slapen zelf kun je bang worden. Ook de dingen die je associeert met slapen en bijbehorende rituelen kunnen angst opleveren, zoals tandenpoetsen of de pyjama aantrekken. Deze dingen kunnen dan regelmatig in nachtmerries voorkomen. Op deze manier wordt een slaapsessie iets om tegenop te zien, in plaats van een fijne afsluiting van de dag.

Gevolgen

Met slapen is het altijd van belang om niet teveel na te denken over het in slaap vallen. Dat kent iedereen wel, die vicieuze cirkel waar je dan in belandt omdat je vroeg op moet en nu toch écht in slaap moet vallen. Hoe langer dit duurt, hoe meer stress en spanning je gaat voelen, wat weer leidt tot nóg langer wakker liggen. Merk je dat je dit wel heel vaak hebt, dan zou je wel eens last kunnen hebben van slaapangst. Die angst leidt dan weer tot slaaptekort, wat grote gevolgen kan hebben op je gemoedstoestand en op de lange termijn kan het zelfs tot depressies, hartproblemen en obesitas leiden.

Tips

Als je last hebt van irreële angsten, ook als je slaapangst hebt, kun je therapie overwegen om eerst de oorzaak van de angst aan te pakken. Daarna is het van belang om een fijn slaapritueel te ontwikkelen, zodat je slaap gaat associeren met positieve ervaringen.

  • Zorg dat je de tijd op je wekker niet kunt zien of zet je wekker aan de andere kant van je kamer.
  • Vermijdt alcohol en cafeïne vlak voor het slapengaan.
  • Kijk een uur van tevoren niet meer op je telefoonscherm (het liefst ook andere schermen vermijden).
  • Lees een boek voordat je gaat slapen.
  • Neem een warme douche voor het slapen.
  • Bereidt alles voor wat je de volgende ochtend zou moeten doen, zoals het inpakken van je tas.
  • Zet een playlist met rustige muziek op en zet dan de nachttimer aan, zodat de muziek vanzelf na een kwartier bijvoorbeeld stopt.

Met deze tips kom je tot rust en hoef je in principe niet te piekeren ’s nachts, ook als je geen slaapangst hebt trouwens.

Lees ook: Onderzoek: samen slapen met je partner is goed voor je gezondheid

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels