Dit is waarom je beter mayo dan boter of margarine op je brood kunt doen

mayo

Haal de potten mayonaise maar vast in huis!

Ben jij enorme fan van mayonaise? Goed nieuws: het blijkt beter voor je gezondheid te zijn dan je zou denken. Het blijkt zelfs gezonder te zijn om mayo op je brood te smeren dan boter of margarine! Wij vertellen je er meer over.

Onverzadigde vetten

Mayonaise bestaat uit eigeel, water, azijn en raapzaadolie. Het is inderdaad een vet product, maar daar moet bij worden vermeld dat er vooral gezonde onverzadigde vetten in zitten. Die vetten komen uit plantaardige oliën, waardoor ze minder slecht zijn voor je cholesterol dan verzadigde vetten. Inmiddels is uit meerdere studies gebleken dat het goed is voor je cholesterol om verzadigde vetten (die in boter zitten) te vervangen door onverzadigde vetten (die dus in mayo zitten). Je cholesterol draagt in grote mate bij aan je algehele gezondheid. Is je cholesterolniveau op peil, dan verkleint dat onder andere de kans op hart- en vaatziekten.

Niet per se voor een dieet

Dit klinkt allemaal ideaal, maar we moeten wel een lichte slag om de arm houden. Als je wilt afvallen, is het namelijk nog altijd geen goed idee om op elk sneetje brood een dikke laag mayo te smeren. Mayo bevat namelijk wel een hoop calorieën (gemiddeld 128 kcal per eetlepel). Ook zitten er vaak ingrediënten in die ervoor zorgen dat het langer houdbaar blijft, zoals suiker en smaakstoffen. Er zijn wel mayonaises waar minder calorieën in zitten, maar daar zitten dan ook weer minder onverzadigde vetten in. Als je op je lijn wilt letten, kun je uiteindelijk dus beter afwisselen tussen mayo en halvarine. Maar toch: we hebben er een nieuw broodbeleg bij!

Lees ook: 5 ongewone trucjes waar je mayonaise voor kunt gebruiken

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Sara Cervera

Array