Dit is waarom je een hand voor je mond slaat als je schrikt

Er is een voor de hand liggende verklaring voor

Als je een enge film aan het kijken bent, of plotseling iemand ziet vallen, sla je al gauw een hand voor je mond van schrik. Maar waarom slaan we eigenlijk een hand voor onze mond als we ergens van schrikken? We leggen het je uit.

Bescherming

Een hand voor onze mond slaan gebeurt vaak zonder dat we het door hebben. Het is meestal een snelle automatische reactie wanneer er iets opmerkelijks gebeurd. Er is geen of weinig onderzoek gedaan naar het fenomeen, dus een échte wetenschappelijke verklaring is er niet, maar meerdere psychologen zijn het wel eens over een mogelijke oorzaak. Als we ergens van schrikken slaan we dus onze hand voor de mond. We doen dit omdat we willen voorkomen dat anderen zien dat we bang zijn. De hand verbergt je ware emoties en ‘smoort’ de eventuele kreet van angst of shock die je zou kunnen uitbrengen.

Zwakte

Het is dus een gebaar om jezelf te beschermen, en ervoor te zorgen dat anderen jouw ‘zwakte’ niet zien. Daarnaast kan een hand voor je mond natuurlijk ook een gebaar uit beleefdheid zijn. Het is namelijk niet netjes om in het openbaar te gapen of te hoesten en daarom sla je je hand meestal voor je mond om dat te verbergen. Aha!

Lees ook: Waarom de tankdop niet bij iedere auto aan dezelfde kant zit

Bron: Grazia | Beeld: Pexels