Dit is waarom we blozen

De één bloost sneller dan de ander

We kennen allemaal het gevoel dat je wangen beginnen te gloeien en je hoofd rood begint te worden. Dit kan voor sommige mensen vervelend zijn want we hebben er nauwelijks controle op. Maar wat is blozen nou eigenlijk en waarom wordt de één sneller rood dan de ander?

Wat is blozen

Als je bloost dan begint je hoofd te gloeien en je wangen worden rood. Dit gebeurt vaak op het gezicht, maar ook in de hals of nek kan je blozen. Blozen is een onvrijwillige reactie van je sympathische zenuwstelsel waarbij je bloedvaten verwijden en je een rode kleur krijgt.

Fysieke oorzaken blozen

Er zijn een hele hoop oorzaken voor blozen. Zo kunnen bepaalde medische aandoeningen ervoor zorgen dat je meer bloost. Bijvoorbeeld bij de menopauze, nierbekkenontsteking of een clusterhoofdpijn. Daarnaast kunnen ook bepaalde producten en medicijnen blozen veroorzaken. Denk hierbij aan alcohol of gekruid eten. Bovendien worden we rood bij warme temperaturen en fysieke inspanningen.

Mentale oorzaken blozen

Ook worden we rood in bepaalde sociale situaties. Blozen is namelijk een hele normale reactie op een ongemakkelijke situatie, angst, schaamte of stress. Waarom de één sneller rood wordt dan de ander, komt volgens psycholoog Aba Delsignore onder andere door individuele drempels. De een schaamt zich bijvoorbeeld sneller dan de ander. Maar ook andere factoren spelen een rol: “Sommige mensen zijn zelfs geboren met een overactieve sympathische zenuw, dus die zullen in stress-situaties nog sneller een rood gezicht krijgen”, aldus Delsignore.

Blozen voorkomen?

Word je snel rood en vind je dit erg vervelend? Het kan helpen om je te proberen te focussen op wat je aan het doen bent, in plaats van het blozen zelf. Hoe meer je aan blozen denkt hoe roder je wordt. Ook is het goed om te onthouden dat mensen die veel blozen vaak sympathiek worden gevonden. Dus schaam je er vooral niet voor!

 

Lees ook: ‘We gaan ongezonder eten door de inflatie’ 

Bron: maxvandaag.nl | Beeld: Unsplash, Tabitha Turner