Dit is waarom we naar bed gaan vaak uitstellen

naar-bed-gaan

We vertellen je ook wat je ertegen kunt doen

Het is vast herkenbaar: de hele dag ben je al moe, maar aan het eind van de dag heb je geen zin om naar bed te gaan. Het tijdstip dat je in je hoofd had, heb je bij lange na niet gehaald omdat je uren naar een serie zat te kijken. Waarom stellen we naar bed gaan zo vaak uit?

Te laat naar bed

Zeker als je weet dat je de volgende dag vroeg op moet staan, is het handig om op tijd te gaan slapen. Toch lukt dat in veel gevallen niet en word je ’s ochtends uitgeput wakker. Dat scenario is voor enorm veel mensen herkenbaar. In 2014 vroegen onderzoekers van de Universiteit Utrecht meer dan 24.000 Nederlanders naar hun avondroutine. Bijna driekwart van hen gaf toen aan minstens een keer per week later te gaan slapen dan de bedoeling was. De helft van die groep deed dat zelfs meer dan drie keer per week.

Redenen voor het uitstellen

Waarom stellen we het moment waarop we gaan slapen zo vaak uit? Volgens psychologen zijn er meerdere redenen voor. Je kunt bijvoorbeeld afgeleid raken (meestal door een scherm) en de tijd helemaal vergeten. Het kan ook zijn dat je jezelf wilt ‘belonen’ voor een lange dag en daarom besluit de bedtijd uit te stellen. Een andere reden is dat je moeite kunt hebben om te accepteren dat de dag voorbij is.

Gebrek aan zelfcontrole

Onder de streep draait het allemaal om zelfcontrole (en het gebrek daaraan). Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekten in 2018 dat mensen die gedurende de dag vaker verlangens moeten weerstaan, ’s avonds ook vaker hun slaap uitstellen. Hun zelfcontrole is in die uren dan al opgeraakt, waardoor ze niets meer overhebben voor hun slaapschema.

Worstel jij ook vaak met het ‘ik wil niet naar bed’-probleem? Dan zit er helaas dus niets anders op dan jezelf streng toespreken en eerder afscheid nemen van de verslavende schermen of dat leuke boek. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!

Lees ook: Onderzoek: déze gewoonte kan helpen tegen dementie

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Ephraim Mayrena