Dit is wat je kunt doen als je huisdier last heeft van coronakilo’s

coronakilo's

Zo zorg je ervoor dat je dier weer lekker in zijn of haar vel zit

Het liefst vertroetelen we ons huisdier zoveel mogelijk. Vaak gebeurt dat onder andere met lekkere hapjes. De beroepsorganisatie voor dierenartsen heeft aan de bel getrokken en zegt dat steeds meer huisdieren last hebben van coronakilo’s en aan obesitas lijden. Wat kunnen we daartegen doen?

Vaker snacks

Honden, katten, cavia’s, konijnen… allemaal kunnen ze te dik zijn. Robert Jan Corbee, professor diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, wilde de proef op de som nemen. Hij zette 400 honden en 400 katten op de weegschaal en de helft van hen bleek te zwaar.

Dierenarts Stijn Peters heeft tegen EditieNL¬†gezegd dat hij dat steeds vaker ziet. “Als ik alleen al kijk naar de afgelopen week, heeft de helft van de dieren in onze praktijk in een bepaalde mate overgewicht. Baasjes verwennen hun huisdier net iets te veel.” Hij vindt het begrijpelijk dat huisdieren ook met coronakilo’s kunnen kampen. “Er zijn altijd dieren met overgewicht, maar corona helpt daar niet aan mee. Mensen werken meer thuis en kunnen dan vaker trakteren.”

Minder eten, mee bewegen

Er is gelukkig een oplossing voor dit probleem. Het komt op hetzelfde neer als bij mensen die willen afvallen: minder eten, meer bewegen. Dieren hebben daarvoor echter wel onze hulp nodig. “Vaak zeggen baasjes ‘hij krijgt al zo weinig eten'”, aldus Peters. “Baasjes weten niet hoeveel eten ze hun huisdier moeten geven. Op de zak van het voedsel staat een richtlijn, maar bij afvallen moet je er soms zelfs onder zitten.”

Rondrennen

Minder eten en meer bewegen is een prima oplossing voor honden en katten, maar hoe zit het met bijvoorbeeld cavia’s die te dik zijn? Met hen ga je niet zo gauw een wandelingetje maken. Toch is er een simpele manier om hen vaker te laten bewegen. “Pak ze vaker uit de kooi en laat ze rondrennen”, zegt Peters. Het zorgt misschien even voor troep in je huis, maar voor je harige vriendje of vriendinnetje moet je wat overhebben, toch?

Ribben en uithoudingsvermogen

Twijfel je over jouw huisdier met coronakilo’s en overgewicht kampt? Controleer dan of je zijn of haar ribben kunt voelen. Is dat niet het geval, dan is je beestje te zwaar. Ook kun je het bij sommige dieren zien aan een afnemend uithoudingsvermogen. Is je dier minder actief dan eerder en lijkt hij of zij wat zwaarder te zijn geworden? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Lees ook: De wetenschap bewijst: huisdieren zijn goed voor je mentale gezondheid

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay