Dit is wat zitten met gekruiste benen doet voor je lichaam

benen gekruist

Je kan het blijkbaar beter niet doen…

Zit jij regelmatig met je benen over elkaar? Dan kun je daar beter mee stoppen. Simpelweg met je benen gekruist zitten kan namelijk flinke gevolgen hebben voor je gezondheid, deelt expert Adam Taylor.

Zithouding

Heb je een kantoorbaan? Dan ben je je er ongetwijfeld van bewust dat je op een gemiddelde dag heel wat uurtjes zittend doorbrengt. Steeds meer mensen brengen hier verandering in met bijvoorbeeld verstelbare bureaus, mini-loopbandjes voor onder de tafel, of ergonomische krukken die je lichaam de hele dag actief houden.

Maar als je geen tijd hebt om al deze dingen uit te zitten, kun je ook simpelweg beginnen je postuur te verbeteren door je benen niet langer te kruisen.

Populair

Goed, heb je de voeten weer netjes naast elkaar op de grond staan, je rug gerecht en je schouders ontspannen? Zitten met gekruiste benen blijkt heel erg populair. Onderzoek van de Lancaster University wijst uit dat zo’n 62% van de mensen rechts over links de benen kruist, 26% links over rechts, en 12% heeft geen voorkeur either way.

Hiernaast zijn er twee verschillende houdingen: de één kruist z’n knieën over elkaar, terwijl een ander z’n benen juist over elkaar slaat ter hoogte van de enkels. Hoe het ook zij: dit kan verschillende nare gevolgen hebben voor je gezondheid.

Botten uit balans

Zo schrijft The Daily Mail op basis van gesprekken met Adam Taylor, een professor bij het Clinical Anatomy Learning Centre aan de universiteit van Lancaster, dat zitten met gekruiste benen je hele houding flink in de war kan schoppen.

“Onderzoek suggereert dat met de benen over elkaar zitten kan zorgen dat je heupen niet goed op één lijn zitten, als de ene heup hoger zit dan de ander.” Sterker nog, schrijft de tabloidkrant: op de lange termijn zou dit ervoor kunnen zorgen dat er veranderingen optreden in hoe de botten in je ruggengraat en je schouders in elkaar steken. Mogelijk vergroot dit zelfs de kans op scoliose.

Bloed, zaad, en tranen

Professor Taylor legt uit dat een cross-legged houding ook de bloedvaten in je lagere ledematen kan afknellen. Zo kan bloed daar minder snel doorheen stromen, en dit kan op den duur weer bloedpropjes veroorzaken. In het ergste geval is dit hoe trombose ontstaat – een dodelijke ziekte waar volgens de Trombosestichting elk jaar één op de vier patiënten aan komt te overlijden.

Bovendien kan een zithouding met gekruiste benen ook de spermaproductie in de problemen brengen. De temperatuur van de testikels stijgt hiermee namelijk tot boven het ideaal – en te hoge temperaturen kunnen funest zijn voor de aanmaak van zaadcellen. Yikes!

Gouden tip

Adam Taylor stelt dat al deze zaken dus kunnen samenhangen met een zithouding waarbij je je benen gekruist hebt. Maar, zo geeft hij toe: “Veel van de risicofactoren van zitten met gekruiste benen worden waarschijnlijk versterkt door andere onderliggende problemen, zoals te weinig lichaamsbeweging en obesitas.”

Kortom: als je toch je voeten weer netjes naast elkaar hebt gezet, pak dan direct even een moment om een paar minuutjes in beweging te komen. Zo houd je je lichaam helemáál happy.

Lees ook: Door déze lifehack ruikt je badkamer altijd naar een spa

Bron: Happy in Shape | Beeld: Pexels