Dit kun je doen om hooikoortsklachten te verminderen

Het Leids Universitair Medisch Centrum deelt enkele handige tips

Een aantal dagen geleden berichtte het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) al dat hooikoortspatiënten de komende week meer klachten kunnen ervaren. Erg verwarrend, want de symptomen lijken op die van het coronavirus. Gelukkig zijn er ook dingen die je kunt doen om hooikoortsklachten te beperken.

Hooikoortsseizoen breekt aan

Door de zachte winter staat de lente alweer op de stoep. Het hooikoortseizoen breekt daardoor eerder aan dan verwacht. En dat is verwarrend, want hooikoortsklachten lijken op coronavirussymptomen. Het LUMC raadt hooikoortspatiënten aan om voorbereid te zijn op de start van het pollenseizoen. Een manier om dat te doen is door op tijd te starten met hooikoortsmedicatie. Daarnaast geeft het LUMC op haar website ook nog de volgende tips om de klachten te beperken.

1. Gebruik geneesmiddelen op de juiste manier

Gebruik de geneesmiddelen voor de behandeling van hooikoorts op juiste manier. Neem je de medicatie al? Ga daar dan gewoon mee door. Gebruik je de medicatie nog niet en weet je dat je gevoelig bent voor de pollen? Dan kun je daar nu mee beginnen, aangezien het pollenseizoen bijna begint.

2. Ga minder naar buiten

Als je binnen blijft, word je minder blootgesteld aan pollen. We snappen dat het niet leuk is, maar het is een manier.

3. Vermijd bepaalde plekken

Bossen of andere plekken waar veel bloeiende berken en essen staan kun je nu het beste vermijden. Heb je geen idee hoe berken en essen eruit zien? Dan staat Google paraat voor je vraag.

4. Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten

Op deze manier kunnen er ook minder pollen binnenkomen. We kunnen ons voorstellen dat het alleen niet zo lekker is om alles potdicht te houden, je moet immers ook kunnen luchten. Gebruik in dat geval pollenwerende horren.

5. Vermijd lichamelijke inspanning in de buitenlucht

Met name als de luchtkwaliteit slecht is, kun je lichamelijke inspanning buiten het beste beperken. Via de website luchtmeetnet.nl kun je in de gaten houden hoe de luchtkwaliteit is.

6. Droog kleren niet buiten

Hang je gewassen was niet buiten te drogen, maar hang het binnen op aan een droogrekje of gebruik een droger als je dat fijner vindt. Hang je de kleding buiten? Dan kunnen er juist pollen op je kleding gaan zitten.

Lees ook: Stop het gesnotter: met deze planten en bloemen maak je je tuin hooikoortsvrij

Bron: LUMC | Beeld: Unsplash