Dit kun je doen tegen winterhanden en -tenen

winterhanden

Aha!

Het is weer koud buiten en vaak zijn vooral je handen en voeten daar het slachtoffer van. Heb je weleens een jeukend of branderig gevoel in je vingers en tenen nadat ze erg koud zijn geworden, en veranderen deze van kleur? Dan heb je waarschijnlijk last van winterhanden en/of -tenen. Wat kun je hiertegen doen? 

De oorzaak

Iedereen heeft weleens last van koude handen of tenen. Maar wanneer je last krijgt van een jeukend of branderig gevoel, kun je spreken van winterhanden en/of -tenen. Vaak ontstaan er ook rode of paarsblauwe vlekken en zwelt de huid een beetje op. Als je erg veel last hebt van dit kwaaltje, kunnen er zelfs wondjes ontstaan. Deze symptomen ontstaan vaak bij temperaturen onder de tien graden. Kou vernauwt namelijk de bloedvaten, waardoor het bloed niet goed kan doorstromen. Er komt dus te weinig bloed en daardoor ook te weinig zuurstof in de huid, met als gevolg een zwelling en verkleuring in de vingers en tenen.

Voorkomen is beter dan genezen

Dit kwaaltje valt helaas niet te genezen. Vaak zijn de klachten tijdelijk en trekken ze in de loop van de tijd vanzelf weer weg. Toch kan het erg vervelend zijn. Gelukkig kun je wel wat doen om winterhanden en -tenen zoveel mogelijk te voorkomen. Allereerst is het verstandig om je lichaam goed te beschermen tegen de kou. Isoleer jezelf goed met bijvoorbeeld een sjaal, gewatteerde handschoenen en dikke sokken. Zorg ervoor dat je kleding op maat zit en je schoenen niet te klein zijn. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je meer kouvat.

Temperatuur buiten en binnen

Soms ligt de oorzaak van winterhanden -en tenen niet bij de kou buiten, maar bij de temperatuur binnen. Het is dus verstandig om er ook voor te zorgen dat je binnen lekker warm zit. En dat betekent niet per se dat je de verwarming hoger moet zetten –we moeten ook rekening houden met de energieprijzen natuurlijk – af en toe wat bewegen kan er ook voor zorgen dat je lichaam warm blijft.

Lees ook: Tips om opstaan in de winter makkelijker te maken

Bron: maxvandaag.nl | Beeld: Unsplash, Christian Wiediger