Dit kun je het beste eten als je honger hebt voor het slapengaan

Kies je avondsnacks bewust

Trek jij ’s avonds vlak voor het slapengaan toch nog even de snoeptrommel open of vul je nog snel een schaaltje chips? Wij herkennen het. Met honger naar bed gaan is natuurlijk geen goed idee omdat het je nachtrust negatief beïnvloed. Maar ook je late night snacks moet je zorgvuldig kiezen. Wij zetten de beste voor je op een rijtje.

Laat eten en afvallen

Je hebt het vast weleens gehoord: als je laat op de avond nog eet, zul je sneller aankomen. Dit is gelukkig een mythe. Het is niet zo dat calorieën die je ‘s avonds binnenkrijgt, plotseling meer tellen. Dat betekent niet dat je zorgeloos iedere avond een plak cake of een zak chips weg kunt werken. Juist voor het slapengaan is gezonde keuzes maken belangrijk, omdat bepaalde voedingsmiddelen je nachtrust kunnen verstoren. En een goede nachtrust brengt weer veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Zoals een gezond gewicht.

Perfecte snacks

Heb jij ‘s avonds of ‘s nachts vaak trek? Dan is het zeker verstandig om voor het slapengaan nog iets te eten. Een lege maag kan er immers voor zorgen dat je niet lekker in slaap valt. Trek in een avondsnack kan betekenen dat jij die dag nog niet voldoende voedingsstoffen binnen hebt gekregen. Je lijf vraagt als het ware om extra mineralen en vitamines. En nee, die vind je helaas niet in een zak borrelnootjes of bak roomijs. Wat wel goede snacks zijn voor het slapengaan? Haal deze etenswaren eens in huis:

Bananen: Deze gele rakkers bevatten zowel kalium als tryptofaan, twee stofjes die je kunnen helpen om in slaap te vallen. Dit fruit is ook rijk aan suiker, maar omdat het natuurlijke suikers zijn, ervaren de meeste mensen hier geen plotselinge energiepiek door. Ben jij wel gevoelig voor suikerpieken? Probeer dan liever een van de andere late night snacks.

Walnoten: Flinke trek in de avond? Zoals we al schreven kan een tekort aan vitamines en mineralen daarvan een oorzaak zijn. Walnoten helpen je snel uit de brand. De noten zitten namelijk boordevol calcium, magnesium, vitamine B, gezonde vetten en eiwitten.

Rijstwafel met 100% pindakaas: Ook pinda’s bevatten gezonde eiwitten en vetten. Samen met de koolhydraten die een rijstwafel levert, vul je met deze gezonde snack snel een paar voedingsstoffen aan. Kies voor 100% pindakaas, dus zonder toegevoegde suikers, zodat je niet wakker ligt door een plotselinge energy boost.

Noten en pure chocolade: Jazeker, chocolade voor het slapengaan mag! Pure chocolade stilt de zoete trek en bevat antioxidanten. Als je gevoelig bent voor cafeïne kun je de chocolade ‘s avonds wel beter links laten liggen, want het bruine goedje bevat een kleine hoeveelheid cafeïne. Eet een handje eiwitrijke (ongezouten) noten bij de chocolade of kies voor noten die met pure chocolade zijn omhuld.

Griekse yoghurt met amandelen en bessen: Een topcombinatie volgens diëtiste Abby Vichill in Women’s Health. Een schaaltje Griekse yoghurt met wat amandelen en bessen (denk aan bosbessen, blauwe bessen, aardbeien of bramen), levert koolhydraten, eiwitten en goede vetten. Zo blijft je bloedsuiker langere tijd in balans en kun je met een goed gevoel naar dromenland vertrekken.

Lees ook: Hiermee verwijder jij op een gemakkelijke manier kalkaanslag

Bron: KookFans | Beeld: iStock