Dit zijn de tekenen van een ijzertekort en zó verhelp je het

ijzertekort

Wat houdt het eigenlijk in?

Voel je je futloos, moe of slapjes? Is je energie erg ver te zoeken en wordt je soms zwart voor je ogen als je te snel opstaat? Grote kans dat jij last hebt van een ijzertekort. Wij leggen je uit hoe dit kan ontstaan en wat je hier aan kan doen.

Hoe herken je het?

Een ijzertekort herken je aan een aantal symptomen. Voel jij je moe, futloos en zie je bleek? Dan kan dat al wijzen op een tekort. Ook broze nagels, hoofdpijn en duizeligheid kunnen symptomen zijn. Wanneer je je hierin herkent, kun je bij de huisarts laten onderzoeken of er echt sprake is van een ijzertekort.

Wat doet ijzer voor je lichaam?

IJzer draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen die zuurstof door je lichaam vervoeren. Daarnaast is ijzer nodig om energie in onze cellen te produceren en zorgt het voor een normale werking van het afweersysteem. Krijg je niet genoeg ijzer binnen? Dan kun je waarschijnlijk wel invullen wat er gebeurt: deze processen worden vertraagd en zullen minder goed werken.

Wanneer krijg je een ijzertekort?

Denk jij dat een ijzertekort alleen bij ouderen voorkomt? Dan heb je het mis. Een ijzertekort komt namelijk het vaakste voor bij kinderen en mensen in de vruchtbare levensfase. Toch zit er wel een klein verschil in. Vrouwen hebben namelijk sneller kans op een tekort aan ijzer, aangezien er tijdens de menstruatie veel ijzer verloren gaat. Daarnaast hebben zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs en duursporters meer risico op een ijzertekort.

Oplossen en voorkomen

Sommige mensen zweren bij een boterham met appelstroop om een ijzertekort te verhelpen. Dit is echter een mythe. Pas als je vier boterhammen met appelstroop hebt gegeten zit je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer. Gelukkig zijn er verschillende voedingsmiddel die wel enorme hoeveelheden ijzer bevatten. Je hebt twee soorten: heemijzer en niet-heemijzer. In veel noten, peulvruchten en planten vind je niet-heemijzer, deze variant wordt door je lichaam minder goed opgenomen dan heemijzer. In rood vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, tomaat en citrusvruchten vind je heemijzer – wat dus sneller wordt opgenomen! Door deze voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet, zal je een ijzertekort op kunnen lossen of voorkomen. Twijfel je? Bezoek dan altijd voor de zekerheid een arts!

Lees ook: 8 redenen waarom je altijd moe wakker wordt

Bron: Max Vandaag, Archief Tips en Weetjes | Beeld: Pexels