Donorwet gaat toch gewoon door: wat vind jij hiervan?

donorwet

Er werden te weinig verzoeken om een referendum ontvangen

De meningen over de Wet op de orgaandonatie zijn erg verdeeld, toch lijkt er geen referendum te komen. Dit liet de Kiesraad maandagochtend weten. De raad ontving 146,636 verzoeken voor een referendum, maar dit aantal verzoeken is veel te weinig. De donorwet is daarmee niet van de baan en gaat gewoon door.

Vanaf 2020 gaat de nieuwe wet in.

Referendum

De Donorwet houdt in dat vanaf 2020 iedere Nederlander automatisch orgaandonor is, tenzij diegene aangeeft dat hij of zij dat niet wil of tenzij diegene dat voor de wet al heeft aangegeven. Momenteel is het zo dat Nederlanders juist aan moeten geven of zij hun organen na hun dood willen doneren of niet. De wet stuitte op enige tegenspraak van burgers. Men kon een verzoek om een referendum indienen, maar er kwamen slechts 146.000 verzoeken binnen. Pas bij 300.000 geldige verzoeken zou een referendum worden gehouden. 

D66

Het wetsvoorstel kwam op initiatief van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66. Een krappe meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer nam de wet, die ook wel de D66-wet wordt genoemd, aan en daarmee zal iedere Nederlander in 2020 orgaandonor zijn, tenzij zij anders aangeven.

Lees ook: Tweelingbroers (18) kregen dezelfde leveraandoening, slechts een donorlever beschikbaar

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay