We douchen momenteel minder en blijkbaar worden we daar gezonder van

Door de (gedeeltelijke) lockdown stappen we minder vaak onder de douche

Sinds het coronavirus door ons land en de rest van de wereld woekert, zien we minder mensen. Dat we minder sociale contacten hebben betekent voor sommigen dat ze die ene douchebeurt wel over kunnen slaan. Klinkt niet heel hygiënisch, maar blijkbaar is het wel goed voor je.

Minder douchen

Uit een enquête van YouGov blijkt dat 17 procent van de Britten minder vaak doucht dan voorgaande jaren. Hoewel wij natuurlijk de Britten niet zijn, kunnen we ons toch wel voorstellen dat we het er in Nederland hetzelfde vanaf brengen. Feestjes, kroegentochten en op kantoor werken zitten er immers voorlopig niet in. 

Minder druk

De druk om op onze hygiëne te letten is afgenomen, al hopen we wel vurig dat mensen nog wel hun handen vaak wassen. Daarnaast weten we ook dat 25 procent van de mensen hun haar minder vaak wast en dat 33 procent van de mensen momenteel minder geneigd is om elke dag schone kleding aan te trekken. En op zich is dat helemaal niet zo erg.

Gebruik van zeep niet op de wetenschap gebaseerd 

“Het idee dat we zeep moeten gebruiken om ons hele lichaam te wassen, is niet gebaseerd op enige vorm van wetenschap”, vertelt James Hamblin, docent aan de Yale School of Public Health, aan Telepgraph. Zelf gebruikt de docent alleen water om zijn lichaam te wassen. Hetzelfde geldt voor zijn haar. Wel wast hij zijn handen regelmatig met zeep, iets wat ook zeker aan te raden is in deze tijd.

Microbiomen op de huid

Onze huid bevat huidmicrobiomen. Dit zijn triljoenen micro-organismen die op het huidoppervlak leven. Deze micro-organismen voeden zich met de oliën die van nature op onze huid aanwezig zijn. Deze oliën wassen we echter weg als we de huid met zeep wassen.

Gezondheid

Huidmicrobiomen spelen een belangrijke rol voor onze gezondheid. Zo ondersteunen de microbiomen ons immuunsysteem, voorkomen ze dat ziekteverwekkers ons lichaam kunnen binnendringen en het vermindert de kans op huidaandoeningen. Het is daarom helemaal niet zo gek om minder (met zeep) te douchen.

Lees ook: Om deze reden moet je je gezicht niét afdrogen na het douchen 

Bron: Telegraph | Beeld: Unsplash, Dollar Gill