Drie kwart van de Nederlandse ouders maakt zich geen zorgen om schermtijd kind

En dat terwijl jonge kinderen steeds meer tijd aan media besteden

Kinderen in Nederland zitten veel te lang voor een scherm. Dit probleem is al enige tijd bekend, maar uit onderzoek blijkt dat slechts een kwart van de Nederlandse ouders zich hier bewust van is. 

Meer schermtijd

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen. Jonge kinderen besteden namelijk veel meer tijd op een tablet, op een telefoon, voor de tv of voor de computer dan de organisatie adviseert. Ook zorgelijk: maar een kwart van de Nederlandse ouders maakt zich zorgen om het mediagebruik van hun jonge kind(eren). Dit blijkt uit een steekproef van Netwerk Mediawijsheid.

Mediagebruik van kinderen

Gemiddeld besteden kinderen van 0 tot 6 jaar wel anderhalf uur per dag aan media, zo ontdekte Netwerk Mediawijsheid. Hierbij kun je denken aan tv kijken, op de smartphone spelletjes spelen of op een tablet video’s kijken. En dat terwijl het WHO anders adviseert. Zo luidt hun advies om kinderen tot 2 jaar zo min mogelijk schermtijd te geven. Voor kinderen van 2 tot 5 jaar geldt maximaal een uurtje per dag. Dit advies is er niets voor niets. Zo blijkt uit andere studies dat te veel schermtijd gelinkt kan worden aan gezondheidsproblemen als bijziendheid, overwicht of slaapproblemen.

Geen zorgen bij ouders

Dat te veel schermtijd kan leiden tot problemen is begrijpelijk. Toch maken veel ouders zich hier geen zorgen om, zo weet prof. dr. Peter Nikken, lector Jeugd & Media aan Hogeschool Windesheim. “Ouders zijn zich onvoldoende bewust van de schadelijke langetermijneffecten”, vertelt hij aan RTL Nieuws. “Slechts een kwart van de ouders maakt zich zorgen over negatieve effecten zoals bijziendheid of overgewicht.” Vooralsnog maken ouders dankbaar gebruik van technologie. Niet zo heel gek, want als kinderen zich vermaken met filmpjes, hebben zij tijd voor andere zaken. “Het zijn logische keuzes die ouders maken”, erkent dr. Nikken. “Maar mediaopvoeding is en blijft wel een belangrijk thema, juist omdat kinderen zoveel tijd doorbrengen met schermpjes.”

Lees ook: 70 jaar Nederlandse televisie: wat was het populairst toen jij opgroeide?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Julia M Cameron (Pexels)