Droge ogen: dit is de reden dat je daar last van hebt

droge-ogen

We vertellen je wat je ertegen kunt doen

Droge ogen zorgen ervoor dat je niet meer kunt focussen op een boek, computer of de persoon die tegen je praat. Op een gegeven moment heb je geen zicht meer en dat kan leiden tot geïrriteerde ogen. Maar hoe ontstaan droge ogen eigenlijk? We zetten de oorzaken voor je op een rijtje! 

Oorzaken

Wakker worden met droge ogen is geen fijn begin van de dag. Het is vervelend en kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Uitgedroogde ogen ontstaan door verschillende factoren. Zo is het mogelijk dat je contactlenzen irriteren. Ook te weinig water drinken of op de tocht staan kan dit probleem veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je voldoende water drinkt. In uiterste gevallen is het ook mogelijk dat je met je ogen open slaapt. Hier kom je niet zelf achter, maar dit hoor je vaak van je bedpartner. Zelfs een kleine opening kan ervoor zorgen dat je ogen uitdrogen.

Ook in de avond

Het is ook mogelijk om droge ogen in de avond te hebben. Volgens Angela Bevels, optometrist, kan dit komen doordat je misschien te weinig met je ogen hebt geknipperd. Uitgedroogde ogen ontstaan doordat er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of het traanvocht van slechte kwaliteit is. En knipperen zorgt ervoor dat het traanvocht over je oog wordt verdeeld. Wanneer je de hele dag achter je computer zit of naar je telefoon staart, knipper je bijvoorbeeld heel weinig.

Wat kun je doen?

Wanneer je veel last hebt van droge ogen, is het verstandig om een dokter te raadplegen. Een arts weet het beste hoe je dit probleem kunt behandelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop oplossingen die je op weg kunnen helpen. Zo kun je oogdruppels krijgen die het traanvocht aanvullen. Er bestaat ook medische tape waarmee je veilig je ogen kunt sluiten tijdens het slapen. En in ernstige gevallen is er een operatie mogelijk. Tijdens de operatie worden de traanbuizen afgesloten, zodat er meer traanvocht rond de ogen blijft. Het hangt van het soort klachten af wat de beste oplossing is.

Lees ook: Ontstoken oog: hierdoor komt het (en zo behandel je het)

Bron: The Healthy, Oogartsen.nl | Beeld: Unsplash, Ephraim Mayren