Dit zijn de mogelijke oorzaken van droge ogen en zo kom je er vanaf

droge ogen

Het is een veel voorkomend probleem

Tranende en rode ogen, wazig zicht en jeuk, waardoor je de hele tijd in je ogen wil wrijven. Het zijn slechts een paar symptomen van droge ogen. Helaas heeft een flink aantal mensen er last van. Oogdeskundige Viviane de Vries vertelt wat de oorzaken zijn en belangrijker, wat je tegen droge ogen kunt doen.

Droge ogen zijn erg vervelend.

Traanvocht

”Droge ogen ontstaan doordat er niet genoeg traanvocht aangemaakt wordt of als dat van onvoldoende kwaliteit is”, legt de opticien-optometrist uit. ”Als je het wil voorkomen of verhelpen, is het in eerste instantie belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Afhankelijk van de oorzaak gaan droge ogen ook gepaard met klachten zoals jeuk, een branderig gevoel, tranen en roodheid.”

Oorzaken

Volgens De Vries kunnen de oorzaken van droge ogen uiteenlopen, van luchtvervuiling tot werken in een ruimte met airconditioning. Ook kunnen droge ogen veroorzaakt worden door het langdurig staren naar een computerscherm. Wanneer je geconcentreerd aan het werk bent, vergeet je vaak om genoeg te knipperen. Ditzelfde geldt voor televisiekijken. Naarmate we ouder worden, gaat ook de kwaliteit van de tranenfilm achteruit. Daarnaast hebben vrouwen er vaker last van dan mannen, omdat hormonen er een grote rol in spelen.  Zeker tijdens en na de menopauze heeft bijna elke vrouw last van droge ogen. Ook medicatie en bepaalde ziektes veroorzaken het.

Tips

Hoewel je aan sommige oorzaken zoals luchtvervuiling natuurlijk niet veel kunt veranderen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om droge ogen tegen te gaan. De Vries geeft enkele tips:

  • Probeer momenten in te lassen waarop je je ogen laat rusten, zeker als je voortdurend achter een beeldscherm zit te werken. Houd je hierbij aan de twintig-twintig-twintigregel. Na elke twintig minuten dat je op een computer hebt gewerkt, kijk je gedurende twintig seconden op twintig meter afstand. In die twintig seconden kun je weer wat meer knipperen en kan je tranenfilm zich weer herstellen.
  • Houd de luchtvochtigheid zo hoog mogelijk in droge, stoffige ruimtes. Vermijd daarnaast airconditioning of verwarming, die drogen ruimtes en je ogen uit.
  • Knipper zo veel en zo goed mogelijk. Normaal gesproken knipper je om de vier seconden, dat is ongeveer vijftien keer per minuut. Zie er ook op toe dat je bovenste ooglid je onderste raakt tijdens het knipperen.
  • Draag een zonnebril. Verblinding kan een negatief effect hebben op je ogen en droogt ze uit.
  • Wanneer je de oorzaak van droge ogen niet kunt wegnemen, kun je het beste druppelen met kunsttranen. tegenwoordig kun je bij de apotheek ook goede homeopatische middeltjes krijgen tegen droge ogen. Heb je nog steeds last van droge ogen? Raadpleeg dan een oogarts.

Lees ook: Leesbrillen uit de winkel: zijn ze echt slecht voor je ogen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels