Word jij snel duizelig op een warme dag? Dit kun je eraan doen

Dit zijn de redenen waarom je je duizelig kan voelen op een warme dag

Ben je gek op zonnebaden, maar word je duizelig wanneer je opstaat uit de strandstoel? Of word je sneller misselijk als je aan het wandelen of sporten bent op een warme dag? Je bent zeker niet de enige. Dit is wat een deskundige zegt over de oorzaak van duizeligheid en wat je eraan kunt doen.

Lage bloeddruk

Allereerst kan de duizeligheid die je voelt op een warme dag veroorzaakt worden door een lagere bloeddruk. Om je lichaamstemperatuur te reguleren op een hete dag, verwijden je bloedvaten zich, zo legt dr. Auldric Ratajczak uit aan Women’s Health. Bloed wordt daarbij van je hersenen naar je huid geleid om het lichaam af te laten koelen. Door deze verandering in de bloedstroom kun je je lichter in je hoofd en duizelig voelen.

Zweten

Een tweede oorzaak van een draaiend hoofd bij hoge temperaturen is een groot vochtverlies. Doordat je op warme dagen veel zweet, verlies je meer vocht dan gewoonlijk. Als je niet voldoende drinkt om het vocht in je lichaam weer aan te vullen, kun je door dit tekort duizeligheid ervaren.

Zonnesteek

Je duizelig voelen op een warme dag is niet altijd onschuldig. Heb je naast duizeligheid ook last van hoofdpijn, een verminderde eetlust, overmatig zweten, krampen, een snelle ademhaling, grote dorst en een hoge lichaamstemperatuur? Dit zijn duidelijke symptomen van een zonnesteek. Zoek in dit geval zo snel mogelijk de schaduw op en drink voldoende (lauw) water. In hevige gevallen kun je flauwvallen bij een zonnesteek. Als dit gebeurt met iemand in je omgeving, bel dan 112.

Wat kun je doen?

Geen symptomen van een zonnesteek, maar wel last van duizeligheid? Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om dit misselijke gevoel door de hitte te voorkomen. Zo kun je granaatappelsap drinken zodra je de duizeligheid voelt opkomen. Dit drankje hydrateert en is goed voor je bloedsomloop. Daarnaast is het belangrijk – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen – om voldoende water binnen te krijgen op een warme dag. Door het nuttigen van alchohol en cafeïne droog je juist eerder uit, dus drink extra water als je graag een wijntje, koud biertje of koffie drinkt. Vermijd verder de zon tussen 12 uur en 4 uur ’s middags, draag een hoed, zonnebril en lichte kleding. Tot slot kan het eten van lichtere maaltijden helpen. Je spijsvertering hoeft dan niet op volle toeren te draaien, waardoor je lichaam minder snel opwarmt. 

Lees ook: 10 dingen die je beter niet kunt doen als je bent verbrand door de zon

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash