Is een dutje overdag nou wél of níet goed voor je? Dit is het antwoord!

Dit moet je wel en niet doen bij een dutje in de middag

Met het winterse weer hebben we allemaal wel eens zin om heerlijk onder een dekentje weg te kruipen en de donkere buitenwereld te vergeten. We zetten een serie of film aan en langzaam dommelen we heerlijk weg. Zo’n middagdutje kan best lang duren en daarom vroegen wij ons af: is dat schadelijk? 

We zochten het voor je uit!

Tijdsstip
Bij een middagdutje is het tijdstip heel belangrijk. “Een vroeg dutje voegt iets toe aan de slaap van de nacht ervoor, een late haalt iets af van de slaap van de nacht die gaat komen,” aldus neuroloog en slaapdeskundige W. Chris Winter. Hij schreef het boek Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen. Overdag dutjes doen zodat je ‘s nachts minder slaap nodig hebt is dus niet de bedoeling.

Lengte dutje
Daarbij moet je oppassen dat je niet te lang slaapt. Als je te lang indut kun je in een diepe slaap terecht komen, waardoor je wakker schrikt met een bonkend hoofd. Dat is niet de bedoeling, natuurlijk. De beste lengte van een middagdutje is twintig tot dertig minuten. Zo’n dutje geeft een echte energieboost, zonder dat je er hoofdpijn van krijgt. Een echte powernap dus!

Lees ook: Helpt melk voor het slapen gaan nou echt als je niet kan slapen?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: pxhere