E-sigaret gezonder dan een gewone sigaret? Het kan deze gevaarlijke ziekte veroorzaken!

e-sigaretten

Deze gevaarlijke ziekte wordt ook wel de popcorn long genoemd

Ruim 160.000 Nederlanders gebruiken jaarlijks een e-sigaret. Soms is dit om langzaam te stoppen met roken, maar ook denken veel van deze mensen dat het gezonder is dan gewoon roken. Dit blijkt helaas niet helemaal waar. Onderzoeker aan de Universiteit van Harvard hebben ontdekt dat je een vreselijke ziekte kan krijgen door het gebruik van deze zogeheten e-sigaretten.

Aan de sigaretten woorden allerlei stofjes toegevoegd, zodat ze lekkerde smaken. Zo heb je tegenwoordig al 1000 verschillende smaakjes. Helaas is dit juist het feit wat ze zo schadelijk maakt. Er bestaat al wat langer zorg over de effecten van deze stofjes, maar nu blijkt dat ze nog schadelijker zijn dan gedacht.

Popcornlongen
In een laboratorium onderzoek is gekeken naar 51 soorten e-sigaretten en hieruit bleek dat er in sommigen van deze sigaretten de stofjes diacetyl, pentanedione en acetoïne voorkomen. Deze drie stofjes worden in verband gebracht met een ernstige vorm van longbeschadiging, genaamd bronchiolitis obliterans. Deze vorm van longbeschadiging worden ook wel ‘popcornlongen’ genoemd, omdat het voorkwam bij medewerkers van een popcornfabriek. Deze drie stofjes geven de popcorn namelijk een boterachtige smaak.

Bijna alle sigaretten bevatten één van deze stofjes. Diacetyl kwam het vaakste voor, namelijk bij 76,5 procent. De onderzoekers waarschuwen nu voor de gevaren van deze sigaretten. Gelukkig betekent het niet gelijk dat je deze ziekte krijgt als je deze sigaretten gebruikt, maar je loopt wel een risico. Probeer vooral op te letten welke stoffen er in jouw e-sigaret zitten, zodat je het minste risico loopt.

Wil je dit nog eens nalezen? Pin ‘m dan op Pinterest.

Bron: gezondheidswetenschap | Beeld: remedy daily